Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Han ska förverkliga drömmen om EMA

Publicerad: 29 mars 2017, 09:17

Om ambassadören Christer Asp lyckas med sitt uppdrag kan Sverige återfå sin status som en stormakt inom läke­medelsområdet. Men konkurrensen är hård, konstaterar han.


Förra sommaren gick Christer Asp i pension från UD efter en karriär som ambassadör i bland annat Serbien och Turkiet. Men så långvarig pension hann det inte bli. Några månader senare ringde det från regeringen. De var på jakt efter en person som kunde övertyga Europas statschefer om att den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, ska bli svensk.

– Jag tyckte att det lät så pass intressant att jag slog igen min pensionering och hoppade på uppdraget, säger Christer Asp när han träffar Dagens Medicin på socialdepartementet i centrala Stockholm.

För Christer Asp är socialdepartementet en ganska ny miljö. Under sitt tidigare yrkesliv har han mest rört sig på UD några kvarter bort – då han inte befunnit sig utomlands.

Han pekar på en broschyr i blågula färger.

– I den här fokuserar vi på de kriterier som vi tycker är viktiga för värdlandet för EMA, säger han.

Christer Asp är ivrig att berätta om vilka för­delar Sverige har. Han framhåller att svenska Läkemedelsverket är den europeiska läkemedelsmyndighet som tar sig an flest uppdrag per år från EMA, bortsett från det nuvarande värdlandet.

– När Storbritannien lämnar EU har vi den starkaste nationella läkemedelsmyndigheten i unionen.  Det är viktigt att det land som väljs har ett starkt nationellt läkemedelsverk.

Han anser också att det faktum att den europiska smittskyddsmyndigheten finns i Stockholm talar för Sveriges chanser att bli värdland, då det kan finnas synergieffekter.

Redo att tävla med alla EU-länder

Bakgrunden till initiativet att få EMA till Sverige är att Storbritannien lämnar EU och därför inte längre kan vara värdland för en EU-myndighet.

EMA är stort och betydelsefullt. Förutom de 900 personer som är anställda på myndigheten reser cirka 40 000 experter årligen dit för att delta i möten. EMA har stärkt Storbritanniens position hos läkemedelsbolagen som inte sällan har placerat huvudkontor där. Så om Christer Asp lyckas med sitt uppdrag kan Sverige få ett lyft som läke­medels­nation.

Av de 27 länder som ingår i EU, efter Storbritanniens uttåg, är det endast fyra som uppgett att de inte är med och kämpar om EMA. Christer Asp är väl medveten om den tuffa konkurrensen.

– Våra största konkurrenter är de länder som liksom vi uppfyller de kriterier som vi tror är viktiga för värdlandet, säger han och nämner Danmark, Österrike, Italien, Nederländerna och Tyskland.

– Men det finns också länder som kommer att driva att de vill ha en EU-myndighet av det skälet att de inte redan har någon, så vi är beredda på att tävla med alla EU-länder, tillägger han.

Planen är att myndigheten ska ligga i Stockholm-Uppsalaregionen. Christer Asp berättar att det nu är klart var själva EMA-byggnaden ska placeras om den hamnar på svensk mark – i den nybyggda Haga­staden mellan Stockholm och Solna.

– Det är angeläget att EMA placeras nära Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet.

I Stockholm är det stor bostadsbrist. Hur påverkar det Sveriges chanser?

– Vi kommer att lösa det. Det byggs mer än någonsin i den här regionen. Bara i Stockholms­området ska det byggas mer än 40 000 bostäder i år och nästa år. Det är mer än någonsin tidigare, mer än när miljonprogrammen byggdes.

I sin ungdom började Christer Asp på läkar­linjen. Men när han blev antagen till UD hoppade han av läkarstudierna termin tre och har sedan dess ägnat sig åt internationella relationer.

Bollen ligger hos regeringscheferna

På frågan om vad han kan om läkemedel svarar han snabbt ”mycket lite”.

– Men å andra sidan är jag inte anställd för att jag är expert på läkemedelsområdet, det finns det många andra som är i det här huset, säger han.

I stället är det hans kunskap om, och erfarenhet av, EU som han drar nytta av i kampanjandet för ett svenskt EMA. Bland annat var han en av förhandlarna inför den svenska anslutningen till EU.

Sedan han påbörjade arbetet med kampanjen har han varit i Bryssel för att träffa de personer som har med EMA att göra. Han har också besökt London tillsammans med sjukvårdsminister ­Gabriel Wikström (S) och statssekreteraren Agneta Karlsson (S) för att träffa personal och ledning på EMA.

Men det är inte någon i London som avgör till vilket land myndigheten ska flytta. Det gör Europas regeringschefer. Christer Asp berättar att han nu till stor del är inriktad på närliggande länder. När Dagens Medicin träffar honom är han ny­ligen hemkommen från Riga och ska besöka de två andra baltiska huvudstäderna senare i veckan.

Sveriges ministrar med på tåget

Parallellt med Christer Asp och hans sekretariat, bestående av ytterligare två personer, arbetar de svenska statsråden med att övertyga sina kollegor i Europa.

EU-kommissionen vill ha ett beslut om EMA redan vid Europeiska rådets möte i juni.

– Så snart britterna har begärt utträde kommer kommissionen att överlämna sin lista på kriterier som måste uppfyllas av värdlandet och då är beslutsprocessen i gång. Vi hoppas på att det blir en snabb process eftersom det är viktigt att eliminera den osäkerhet som nu råder om var EMA ska ta vägen.

Christer Asp

Ålder: 68.

Bor: Lägenhet i Stockholm och hus i Roslagen.

Familj: Fru från Storbritannien, son i Kroatien som jobbar i byggbranschen och dotter som är ortoped­kirurg i Storbritannien.

Karriär i korthet: Har tjänstgjort i bland annat Jakarta och Washington. Ledde den svenska räddningsinsatsen i Thailand efter tsunamin. Senaste posteringen var som ambassadör i Serbien och Montenegro.

Senast sedda film: Senaste Bond-filmen.

Favoritplats i Sverige: Roslagen.

Favoritplats i världen: Ön Brac i Kroatien ”där min son och hans familj har sitt sommarhus. Det är mycket vackert där.”

Språk: Engelska, franska, lite tyska och lite indonesiska.

Förebild: Jag tycker att Winston Churchill var en fascinerande person. Han visade på sin unika ledarskapsförmåga när han under andra världskriget höll ihop Storbritannien och dess allierade.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News