Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Han vill tvinga apotek att berätta om oförsäkrade läkemedel

Publicerad: 2 november 2016, 09:24

Det finns flera hundratusen oförsäkrade läkemedelsförpackningar i Sverige, enligt Robert Ström.

Foto: Pax Engström Nyström

Farmaceuter borde bli tvungna att upplysa apotekskunder om ett läkemedel ingår i läkemedelsförsäkringen eller inte. Förslaget kommer från Läkemedelsförsäkringens vd Robert Ström som vill se en lagändring.


Han efterlyser informationsplikt för apotek och nya regler för periodens vara. Syftet är att minska risken för att patienter skadas av läkemedel utanför läkemedelsförsäkringen.

– Varje år nekar vi ersättning några gånger på grund av att läkemedlet i fråga inte har varit ansluten till försäkringen. Vi kan inte godkänna ersättning för ett läkemedel som kommer från ett företag som inte har försäkring hos oss, säger Robert Ström till Dagens Apotek.

Problemet uppstår framför allt när ett oförsäkrat läkemedel blir utvalt till periodens vara av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, enligt Robert Ström.

– Då går patienten in på apoteket med ett läkemedel med en läkemedelsförsäkring och ut därifrån med ett läkemedel utan läkemedelsförsäkring, och utan att veta om det. Dessutom sker det på initiativ från en statlig myndighet som har bestämt att det ska vara utbytbart. Det är inte patientsäkert, säger han.

Har apoteken koll på vilka läkemedel som ingår i försäkringen?

– Nej, det har de inte. Man kan via Fass se om ett läkemedel omfattas av läkemedelsförsäkringen, men det är lite bökigt att titta där varje gång så ett sådant här förslag måste tas som en lag, säger Robert Ström och menar att det krävs en smidig elektronisk lösning där ett knapptryck räcker för att snabbt se om ett läkemedel är försäkrat eller inte.

Han vill också göra om reglerna för periodens vara. TLV kan i dag, av konkurrensrättsliga skäl, inte kräva att ett läkemedel ska ha läkemedelsförsäkring för att få bli periodens vara.

Det är en procent av omsättningen av Läkemedelssverige som inte omfattas av vår försäkring. Så man kan säga att det är lite, men en procent är fortfarande flera hundratusen förpackningar. – Robert Ström

– Enligt EU-lagstiftningen kan man inte ställa höge krav än produktansvarsförsäkring. Det är väldigt stor skillnad att enbart ha en produktansvarsförsäkring och att ha läkemedelsförsäkring, säger Robert Ström.

Hur stor skillnad?

– Finns bara produktansvarsförsäkring måste du som enskild patient, om du inte är nöjd, stämma det enskilda läkemedelsföretaget på egen hand. Det är dyrt och svårt. Hos oss kostar det ingenting att anmäla och vi har mer förlåtande villkor än vad en domstol har, säger Robert Ström.

Enligt honom är TLV medveten om problemet, men har händerna bakbundna. Generaldirektör Sofia Wallström presenterade som apoteksutredare 2013 åtgärder som skulle kunna lösa situationen, men förslaget har inte genomförts.

– Jag tycker att om ett oförsäkrat läkemedel väljs till periodens vara, och därmed automatiskt bytas ut, så ska man ha en regel som säger att patienten bör erbjudas ett annat läkemedel inom utbytesramen och fortfarande inom förmånen, säger Robert Ström och fortsätter:

– Om man kunde anta en lag enligt den här modellen som jag pratar om så skulle de här bolagen gå med och problemet vara löst. Då skulle det bli väldigt svårt att vara periodens vara om man alltid blev tillfrågad som patient om man vill ha något annat.

Hur många läkemedel står utanför försäkringen?

– Senaste siffran är från 2012 och då var det 349 000 förpackningar. Det är en procent av omsättningen av Läkemedelssverige som inte omfattas av vår försäkring. Så man kan säga att det är lite, men en procent är fortfarande flera hundratusen förpackningar. Det finns i dag 38 bolag som vi tycker borde vara med men som inte är med i försäkringen, säger Robert Ström.

Varför vill de inte vara med?

– Det handlar nog om pengar. Det kostar en slant att var med, vilket ger dem en konkurrensfördel när de ska slåss om att vara periodens vara, säger Robert Ström.

Läkemedelsförsäkringen får varje år in mellan 500 och 900 anmälningar om läkemedelsskador. Både Lif och Generikaföreningen har som krav att deras medlemmar ska vara med i försäkringen.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev