Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Här kan barnmorskor jobba hemifrån

Publicerad: 5 juni 2020, 12:00

Lisa Ryding, barnmorska och verksamhetschef på Barnmorskemottagning Stockholm Södra, visar hur ett bäcken ser under ett digitalt vårdbesök.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Sedan drygt ett år tillbaka erbjuder de regiondrivna barnmorskemottagningarna i Stockholm videomöten. Nu tar de emot omkring 2 000 patienter varje månad på distans – och flera barnmorskor jobbar hemifrån.


Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Barnmorskemottagning online är precis som namnet antyder en digital tjänst som patienten loggar in på via vårdappen Alltid öppet och bank-id. Nya tider läggs ut löpande och oftast får patienten träffa en barnmorska redan samma dag i ett videomöte.

– De flesta dagar har vi tider från klockan sex på morgonen. Det är noll restid. Vi möter patienter när de är på jobbet, i hemmet eller sitter i bilen. Sedan mars i år kör vi också på lördags- och söndagsmorgnar eftersom drop-in-mottagningarna stängt på grund av covid-19, säger barnmorskan Lisa Ryding som leder arbetet.

Fyra barnmorskor arbetar heltid enbart med videobesök medan 65 barnmorskor på 29 av Region Stockholms 31 barnmorskemottagningar varvar digitala besök med fysiska möten. Ett videobesök är 20 minuter långt följt av tio minuter som är avsatta för dokumentation.

– Minst fem videobesök i veckan ska alla barnmorskor ha, och var och en lägger själv upp sina lediga tider i appen. För patienter som till exempel behöver byta ut sin hormonspiral blir det ett fysiskt möte mindre eftersom att vi kan ge rådgivning och skriva ut receptet vid ett videomöte, säger Lisa Ryding.

De vanligaste frågorna rör just preventivmedel och receptförnyelser. Skulle det visa sig att exempelvis ett blodtryck eller ett cellprov behövs får patienten hjälp att boka ett besök på en fysisk mottagning.

– Vi löser i princip allting där vi inte behöver ta på patienten, säger Tina Bohlin, barnmorska vid Älvsjö barnmorskemottagning och en av dem som bara arbetar med video-möten.

När Dagens Medicin talar med henne arbetar hon hemifrån på en ö i Stockholms skärgård. Det har hon gjort sedan mars på grund av pandemin.

För mig är det en oerhörd frihet att kunna sitta och jobb varsomhelst – Tina Bohlin, barnmorska.

– För mig är det en oerhörd frihet att kunna sitta och jobba varsomhelst. Jag brukar ha min första patient klockan kvart i åtta på morgonen, men jag har ibland förskjutit min arbetstid och jobbat till nio på kvällen, säger Tina Bohlin.

I pandemin arbetar fler barnmorskor än vanligt hemifrån, berättar Lisa Ryding. En del tillhör en riskgrupp, medan andra är hemma på grund av lättare sjukdomssymtom som hosta.

– De kan inte vara på jobbet nu men de är inte så sjuka att de inte kan jobba. De jobbar hemifrån med videmöten, säger Lisa Ryding.

Det finns en liten oro att sjukvården ska missa våld i hemmet när de fysiska mötena uteblir.

– Vi fångar inte dem som drar upp en arm med blåmärken. Samtidigt kan de här göra ett ”hemligt besök” till exempel i bilen, för det märks inte på samma sätt som om de skulle gå i väg till en mottagning, säger Lisa Ryding.

En utvärdering som gjordes när tjänsten hade varit i gång ett år visar att patienterna är nöjda. Planen är att appen inom kort ska utvecklas med tolkfunktion.

– I dag löser vi det genom att barnmorskan ringer upp tolken och har med tolken på högtalartelefon. Vi är på väg att få tolk i appen från Tolkcentralen, vi håller också på att testa med teckenspråkstolkar. Det är lite tekniska issues för vi vill att det ska vara säker inloggning och tolkarna har inga siths-kort, säger Lisa Ryding.

Vårdappen

• Alltid öppet är Region Stockholms vårdapp. I appen bokar patienter videomöte med läkare, sjuksköterska, barnmorskemottagningar, ungdomsmottagningar och för psykosocialt stödsamtal.
Appen kan hämtas gratis på Appstore och Google Play. Patienten loggar in säkert med bank-id för att boka eller ha videomöte,

Källa: Region Stockholm

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev