Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Hård koll på blodsockret minskade hjärt-kärlrisken

Publicerad: 26 maj 2009, 12:56

Intensiv kontroll av blodsockernivån för diabetiker minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det visar en metastudie gjord i Storbritannien.


Att det finns en koppling mellan diabetes och hjärt-kärlsjukdomar är sedan länge känt. Det har dock hittills varit oklart om en hård kontroll av långtidsblodsockret, HbA1c, hos personer med typ 2-diabetes minskar risken för att diabetespatienter ska drabbas av olika hjärt-kärlsjukdomar.

För att reda ut detta har brittiska forskare, verksamma vid bland annat universitetet i Cambridge, gjort en metaanalys av fem olika studier med totalt 33 000 patienter. Sammanlagt omfattade metastudien 163 000 personår. Forskarna samlade in data om kranskärlssjukdom, hjärtinfarkt, stroke och dödsfall.

De patienter som behandlats mer intensivt för att hålla nere sitt blodsocker hade ett HbA1c som var 0,9 procent lägre än de som inte fick samma behandling. Intensiv kontroll ledde till 17 procent färre hjärtinfarkter samt 15 procent färre fall av kranskärlssjukdom jämfört med dem som fick standardbehandling. Det gick inte att se någon skillnad i antalet strokepatienter eller dödsfall mellan grupperna.

Studien presenterades i det senaste numret av tidskriften Lancet.

Läs abstract:

Lancet 2009; 373: 1765-1777

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev