Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Hård kritik mot center efter massanmälning av HPV-vaccinskador

Publicerad: 27 november 2015, 08:28

Det danska sjukhuscentrum som först varnade för en koppling mellan HPV-vaccinering och neurologiska sjukdomar får hård kritik av EMA för att ha använt en oseriös metod för att hitta de unga kvinnorna, rapporterar danska Dagens Medicin.


Efter ett ovanligt stort antal anmälningar från Danmark om flickor som drabbats av de ovanliga neurologiska sjukdomarna pots eller CRPS efter vaccinering mot HPV utredde den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté, Prac, vaccinerna under hösten. Prac konstaterade att det inte finns något samband mellan HPV-vaccinering och de ovanliga sjukdomarna. Förekomsten av sjukdomarna var inte högre hos vaccinerade flickor än ovaccinerade, enligt Prac. Denna slutsats bekräftades också av EMA.

Nu får den sjukhusmottagning som rapporterat in de misstänkta biverkningarna, Synkopecentret vid Bispebjerg och Frederiksberg Hospitaler, hård kritik av EMA i en rapport, skriver danska Dagens Medicin. Myndigheten menar att centret använt en ovetenskaplig metod för att hitta unga kvinnor med misstänkta biverkningar. Centret ska ha valt ut de kvinnor som passat den förutfattade meningen att biverkningarna kom från vaccinet, enligt en rapport från EMA.

Synkopecentret tar bara emot patienter som själva misstänker att biverkningarna beror på vaccineringen. EMA menar att det är ovetenskapligt då patienterna inte utreds förutsättningslöst. I stället letade centret efter vissa typiska symtom. Flickorna blev också utredda i snitt nästan två år efter vaccinationstillfället, vilket ökar risken för att de minns fel.

Totalt har 41 fall av pots och 19 fall av CRPS anmälts i Danmark. Det är 91 respektive 42 per miljon vaccinerade flickor. Det är mycket högre än i resten av världen, där antalet inrapporterade fall av pots varit mellan en till sju per miljon vaccinerade flickor och för CRPS en till två per miljon vaccinerade.

Enligt rapporten ska medianåldern för de unga kvinnorna som upplevt biverkningar vara 21, medan medianåldern för vaccinering i Danmark är 12 år. Hade HPV-vaccinering varit en orsak till symtomen skulle eventuella biverkningar ha uppträtt tidigare, enligt EMA.

Danska Dagens Medicin har inte fått en kommentar från Synkopecentret.

Det finns tre godkända vaccin mot humant papillomvirus, HPV, Gardasil, Gardasil-9 och Cervarix. Totalt har mer än 80 miljoner flickor och kvinnor i världen vaccinerats med HPV-vaccin, enligt Läkemedelsverket.

Relaterat material

Hpv-vaccin inte kopplat till pots

Misstänkt biverkning av hpv-vaccin utreds

Ingen svensk oro för HPV-vaccin

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev