Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Hård kritik mot testkliniken i Rennes

Publicerad: 9 februari 2016, 09:52

Kliniken i Frankrike som utförde läkemedelstester där en person dog och fem hamnade på sjukhus i januari får svidande kritik av det inhemska kontrollorganet Igas.


Det statligt franska kontrollorganet Inspection générale des affaires sociales, Igas, slår ned på flera saker när det gäller hur kliniken i Rennes hanterade läkemedelstestet.

Igas anser bland annat att kliniken borde ha haft bättre kontakt med intensivvårdsavdelningen som fick ta emot den första försökspersonen med biverkningar. Den borde också ha berättat för de andra försökspersonerna vad som hänt.

Igas är också kritisk till att kliniken fortsatte att ge det nya läkemedlet till fler testpersoner efter att en person uppvisat biverkningar, uppger Vetenskapsradion.

– Det är en ganska allvarlig kritik, säger Ann Marie Jansson Lang på Läkemedelsverket till radion.

Hon var med på ett EU-möte under måndagen för uppföljning av kliniska prövningar där Igas-rapporten presenterades. Nästa vecka väntas en kommitté med internationella experter tillsättas för att närmare titta på de mer vetenskapliga bitarna av det som hänt, enligt Vetenskapsradion.

Som Dagens Apotek tidigare skrivit deltog totalt 108 försökspersoner i testet av ett läkemedel mot smärta och psykiska störningar på det privata företaget Biotrial. Testet var ett så kallat fas 1-test där man kontrollerar eventuella biverkningar och lämpliga doser.

De patienter som skadades svårt, var av alltså en dog, hade fått ett läkemedel som ökar mängderna av cannabinoider i hjärnan. Prövning gjordes på uppdrag av det portugisiska läkemedelsbolaget Bial.

Relaterat material

Hjärndöd efter läkemedelstest

En avliden efter läkemedelstest

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev