Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

HD: Cannabisolja med THC är narkotika

Publicerad: 18 juni 2019, 07:57

Cannbisolja som innehåller substansen THC ska, även om den framställts av industrihampa, klassas som narkotika. Det fastslår Högsta domstolen (HD) i en dom.


HD prövade målet sedan riksåklagaren överklagat en dom från hovrätten där en tilltalad friats från narkotikabrott efter att ha innehaft fem flaskor med så kallad CBD-olja. Vid analys av vätskan visade det sig att den innehöll det narkotikaklassade ämnet THC.

CBD-oljan var dock producerad av lagligt odlad industrihampa och kunde enligt friande domar i både tingsrätt och hovrätt därför inte anses vara narkotika.

Enligt HD är det dock klart att undantaget gällande industrihampa endast avser växter av släktet cannabis och inte en beredning som innehåller THC.

Växten cannabis sativa (hampa) innehåller många olika aktiva ämnen som med ett samlingsnamn kallas cannabinoider. Ett av ämnena är tetrahydrocannabinol (THC). THC ger hallucinogena effekter. Ett annat ämne är cannabidiol (CBD) som inte har de effekterna.

I Sverige omfattas THC av narkotikalagstiftningen och CBD omfattas av läkemedelslagstiftningen.

I Sverige har Läkemedelsverket tidigare agerat mot företag som säljer CBD-olja. Även kommunala livsmedelsinspektörer har agerat mot företag som sälja CBD-olja som kosttillskott då olja enligt en ny så EU-klassning räknas som så kallad novel food och därmed kräver särskilda tillstånd för att försäljas.

Relaterat material

Riksåklagare vill se CBD-olja som narkotika

Läkemedelsverket förbjuder CBD-olja

Försäljning av CBD-olja fortsätter trots dubbelt förbud

TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev