Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Helt okej med onödigt stora askar

Publicerad: 4 mars 2016, 06:47

Bild 1/2  

Foto: Apoteket Kärra

Det finns inga regler för hur stora eller små läkemedelsförpackningar får vara.


Ämnen i artikeln:

TLVLäkemedelsverket

Det berättar Läkemedelsverket med anledning av att ett apotek i Göteborg fått askar från ett indiskt läkemedelsbolag som är som så stora till formatet att de inte ryms i hyllan.

– Det händer att vi får in frågor och klagomål på förpackningar, dock gäller dessa sällan storleken på förpackningen, säger Christina Eriksson Lind, apotekare och gruppchef på Läkemedelsverket, till Dagens Apotek.

Hos Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, är tongångarna ungefär desamma.

– Det är väldigt ovanligt, men vi hör ibland från apotek att vissa förpackningar är för stora. I de regler som styr vilka varor som ska utses till periodens vara finns inga krav eller restriktioner om utformningen, säger Inger Erlandsson, avdelningschef på TLV.

Därmed inte sagt att läkemedelsförpackningar får se ut hur som helst. Det finns regler och riktlinjer – fast dessa styr inte i detalj hur förpackningen ska vara utformad vad gäller design, utseende eller storlek.

I stället ligger fokus på funktion för att skydda läkemedlet under transport, lagring och hantering, enligt Läkemedelsverket. Det finns också regler på hur förpackningarna ska se ut för att skydda användaren och exempelvis hindra barn från att kunna öppna burkar.

– Vi tycker det är bra om apoteken hör av sig till läkemedelsbolagen och talar om att det är ett problem att förpackningarna är för stora, säger TLV:s Inger Erlandsson.

Relaterat material

Apotekare ryter till om jätteask

Stora askar inget problem för Tamro

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

TLVLäkemedelsverket

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev