Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Herceptin inte så effektivt som man hittills trott

Publicerad: 19 maj 2008, 09:32

Bröstcancerläkemedlet Herceptin kan vara betydligt mindre effektivt än vad man hittills trott. Det visar opublicerade data som forskare på Nya Zeeland diskuterar i tidskriften Lancet.


Det är forskare på Nya Zeeland som i det senaste numret av The Lancet slår larm om att bröstcancerläkemedlet Herceptin kan vara betydligt mindre effektivt än vad som hittills framkommit.

I sin artikel beskriver forskarna opublicerade data från en studie av närmare 1 000 kvinnor. I den aktuella studien, The North Central Cancer Treatment Group, fick kvinnor med tidig bröstcancer  Herceptin (trastuzumab) samtidigt som de fick taxaner, en typ av cytostatika. En annan grupp kvinnor fick Herceptin först när de var klara med cytostatikabehandlingen.

Resultaten från den grupp kvinnor som fick de båda läkemedlen samtidigt publicerades. Och de var bra. Studien visade att risken för att dessa kvinnor drabbades av recidiv minskade med en tredjedel.

Men resultaten från den andra gruppen – där kvinnorna fick Herceptin efter avslutad behandling med cytostatika – publicerades aldrig i någon vetenskaplig tidskrift. De presenterades endast muntligen vid ett cancermöte 2005.

Enligt forskarna visar dessa resultat att Herceptin endast förhindrade mycket få cancrar att komma tillbaka, statistiskt sett, och att möjligheten finns att Herceptin inte hade någon skyddande effekt alls.

Enligt forskarna visar studien, om de opublicerade uppgifterna läggs till, att Herceptin är en tredjedel mindre effektivt, än vad man hittills trott.

Doktor Scott Metcalfe och hans kollegor vid Pharmac skriver i Lancet:

”Den selektiva publiceringen av data från NCCTG-studien har stora implikationer för kvinnor med tidig bröstcancer och som är mottagliga för Herceptin. Utan dessa data framstår efterföljande behandling med trastuzumab (Herceptin) som mer effektivt än vad det troligen är.”

Roche, det företag som tillverkar Herceptin, uppger att NCCTG-studien var sponsrad av National Cancer Institute i USA och att en oberoende kommitté har haft full insyn i resultaten och att det var upp till forskarna själva att publicera data.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev