Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Herpesläkemedel utvärderas mot alzheimer

Publicerad: 12 december 2016, 09:29

Tidigare studier har pekat på ett samband mellan herpesinfektioner och Alzheimers sjukdom.

Foto: Thinkstock

Nu startar den första kliniska studien som ska undersöka om läkemedel mot herpesinfektioner kan påverka sjukdomsprocesser som kopplas till Alzheimers sjukdom.

Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdomAlzheimer

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Det känns väldigt roligt att få göra den här studien. Tidigare forskning har pekat på ett samband mellan herpesinfektioner och alzheimer så det här blir ett naturligt nästa steg, säger Hugo Lövheim, huvudansvarig forskare samt läkare vid Geriatriskt Centrum, Norrlands Universitetssjukhus.

Rekryteringen av patienter är i full gång och studien ska totalt innefatta 36 personer. Deltagarna ska vara infekterade med herpes simplexvirus samt vara diagnostiserad med en tidig form av alzheimer eller en mild kognitiv störning av alzheimertyp.

Under fyra veckor ska patienterna medicineras med Valaciklovir, ett läkemedel mot aktivt herpesvirus. Både före och efter behandling utförs olika analyser för att se om terapin bland annat påverkar mängden tau och beta-amyloid i deltagarnas ryggmärgsvätska. Tau är ett protein som klumpas samman inuti nervcellerna medan beta-amyloid är en peptid som ansamlas i plack i hjärnan. Båda två är patologiska kännetecken för Alzheimers sjukdom.

– I pilotstudien fokuserar vi främst på mängden tau som förhoppningsvis sjunker efter behandlingen, säger Hugo Lövheim.

Deltagarnas hjärnor ska även avbildas med en PET-kamera för att ta reda på om de har en herpesinfektion i hjärnan. Studien kommer att avslutas under nästa år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev