Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Hjärtflimmer upptäcktes med mass-screening

Publicerad: 3 juni 2015, 09:01

Foto: Zenicor

I en stor svensk studie kunde personer med förmaksflimmer identifieras genom screening med tum-EKG. Behandling med antikoagulantia inleddes hos 90 procent av dem som fick diagnosen.


Dagens Medicin har tidigare rapporterat att TLV i en utredning konstaterat att masscreening med tum-EKG kan vara kostnadseffektivt för att identifiera personer med förmaksflimmer och kunna erbjuda dem behandling mot stroke. Utredningen bygger bland annat på den stora Strokestop-studien som var opublicerad när TLV:s rapport lades fram.

Nu har Strokestop publicerats online i tidskriften Circulation.

– Vi ville dels hitta dem som går omkring med okända förmaksflimmer, dels dem med flimmer som inte är tillräckligt väl behandlat, säger Emma Svennberg, ST-läkare vid Danderyds sjukhus och en av forskarna bakom studien.

I studien bjöds hälften av personerna födda 1936 eller 1937 i Stockholms län och i Region Halland att delta i ett program där de screenades för förmaksflimmer med hjälp av tum-EKG.

Av drygt 13 300 inbjudna personer i 75-årsåldern var det nära 7 200 som valde att delta.

Hos 3 procent av dessa identifierades tidigare okänt hjärtflimmer. Totalt förekom flimmer hos 12,3 procent bland de personer som hade screenats.

Efter screeningen startades behandling med antikoagulantia för 3,7 procent av dem som hade screenats. Av dem som hade tidigare okänt flimmer var det cirka 90 procent som påbörjade behandling.

I studien registrerades personernas tum-EKG två gånger dagligen under två veckor.

– Genom den upprepade registreringen kunde vi identifiera sex gånger så många fall av förmaksflimmer som om man endast hade registrerat vid ett tillfälle, säger Emma Svennberg.

Forskarna bakom studien anser att man bör överväga att införa masscreening med tum-EKG.

– Med den åldrande befolkningen räknar man med att dubbelt så många människor kommer att ha förmaksflimmer år 2050 och det är lika farligt för dem som inte vet om att de har det som för dem som inte vet om det. Jag tycker att vi har visat att det är möjligt att genomföra screening för förmaksflimmer i en större population, säger Emma Svennberg.

Läs abstract till studien:

Emma Svennberg med flera. Mass Screening for Untreated Atrial Fibrillation: The STROKESTOP Study. Circulation. Publicerad online 24 april 2015.

Relaterat material

TLV anser att screening med tum-EKG kan vara kostnadseffektivt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev