Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Hög statindos kan ge njurskada

Publicerad: 22 mars 2013, 13:01

Patienter som tar höga doser av statinläkemedel drabbas oftare av akuta njurskador jämfört med patienter som tar låga doser, enligt en ny studie i tidskriften BMJ.


Slutsatsen baseras på en analys av över 2 miljoner patienter i Storbritannien, Kanada och USA som nyligen börjat behandling med de kolesterolsänkande läkemedlen.

De patienter som tog statiner i hög dos löpte 34 procent ökad risk att ha blivit intagna för sjukhus på grund av akut njurskada inom 120 dagar, jämfört med dem som tog låga doser.

Enligt forskarnas beräkningar skulle behandling av 1 700 patienter med höga statindoser resultera i en extra sjukdomsinläggning för njurskada inom den aktuella tidsrymden, jämfört med behandling med låga doser.

Bland patienter som redan hade kronisk njursjukdom var den ökade risken inte lika stor och inte heller statistiskt signifikant.

Resultaten bekräftar enligt forskarna fynd i vissa andra studier som pekat på att statiner kan ge njurbiverkningar. De anser att läkare bör tänka på den möjliga risken med njurskada när de överväger att behandla med höga doser av statiner, särskilt om en låg dos kan vara ett alternativ.

I den aktuella undersökningen räknades doser av rosuvastatin på minst 10 mg, atorvastatin på minst 20 mg och simvastatin på minst 40 mg som hög dos. Alla övriga statinbehandlingar räknades som låg dos.

Läs hela originalstudien:

Colin Dormuth med flera Use of high potency statins and rates of admission for acute kidney injury: multicenter, retrospective observational analysis of administrative databases. BMJ 2013; 346:f880. DOI: 10.1136/bmj.f880

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev