Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Höga halter kvicksilver i hudprodukter

Publicerad: 20 september 2021, 08:52

Höga halter av kvicksilver, kortison och salicylsyra har hittats i hudblekningsprodukter som Läkemedelsverket har analyserat.

Ämnen i artikeln:

HudLäkemedelsverketEU

Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Sammanlagt har 31 hudblekningsprodukter från svenska webbutiker och 19 hudblekningsprodukter från ett tullbeslag undersökts. Läkemedelsverket ser det som extra allvarligt att det finns kvicksilver i hudblekningsprodukterna.

Tre produkter innehöll odeklarerat kvicksilver i halter mellan 9270 och 12600 mg/kg, vilket är mycket höga siffror, enligt informationen från Läkemedelsverket

Analyser av tullbeslaget visade att åtta av produkterna, som importerats från Asien, hade ett förbjudet innehåll. Tre av webbutikerna sålde dessutom 18 produkter med deklarerat innehåll av läkemedelssubstanser, främst klobetasol, en stark glukokortikoid. Läkemedelsverket har agerat så att de aktuella produkterna inte säljs och de har rapporterats till EU:s varningssystem för konsumentprodukter, RAPEX.

Läkemedelsverket råder konsumenter att aldrig köpa hudblekningsprodukter som inte har ett ansvarigt företag inom EU angivet på förpackningen. Köp aldrig heller produkter om det står att den innehåller ”clobetasol”, ”betamethasone” eller ”hydroquinone” då sådana ämnen endast ska användas efter ordination från läkare.

Exempel på hudblekningsprodukter som kan innehålla farliga ämnen som kvicksilver är produkter med namn som lightening creams och beauty creams.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev