tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Högljudd protest för generika

Publicerad: 12 april 2012, 07:39

Läkare utan gränser höll en otyst minut i Stockholm klockan tolv i dag för allas rätt till medicin. Läkemedelskopiorna hotas, menar organisationen.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

(Uppdaterad 14.30.)

Klockan 12 i dag började protesten på Sergels torg. Ett 50-tal personer deltog och förde oväsen med bland annat rop, trummor och vuvuzelor.

Läkare utan gränser använder mycket generika till sina patienter i världens fattiga länder. Det är lagliga läkemedelskopior som ofta tillverkas i Indien.

Men nu har läkemedelsföretaget Novartis stämt den indiska staten. Novartis vill ha förlängt patent på cancermedicinen Glivec genom "evergreening", det vill säga att ändra lite på den kemiska strukturen. Till skillnad från många andra länder är den proceduren inte accepterad i Indien, men det ska snart prövas i Högsta domstolen.

Enligt Läkare utan gränser skulle ett beslut till Novartis fördel leda till högre priser på inte bara Glivec utan även andra läkemedel, vilket skulle hota många fattiga patienters liv.

Organisationen pekar ut två andra hot: dels förhandlingar mellan EU och Indien om frihandelsavtal som ska minska generikatillverkningen, och dels Acta-avtalet som kan leda till att lagliga läkemedelskopior tas i beslag av tullen.

– Alla hoten är allvarliga var för sig, men tillsammans blir de helt förödande för miljoner människors framtida hälsa, säger PehrOlov Pehrson, infektionsläkare och Läkare utan gränsers expert på generiska läkemedel och patentfrågor, i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Flera hot mot fattigas tillgång till läkemedel

Acta hotar fattigas tillgång till medicin

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev