Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Högre dödlighet med sulfonylurea

Publicerad: 25 september 2013, 22:01

– I alla sådana här studier är det inte så enkelt att frigöra sig helt från misstanken om att det är sjuklighet som förklarar resultaten, säger läkaren Björn Eliasson.

Foto: Samuel Lagercrantz

Patienter som fick sulfonylurea hade nästan 60 procent högre dödlighet än patienter som fick metformin. Svenske Björn Eliasson kommenterar studien.


I en studie som presenteras i dag på den stora diabeteskonferensen EASD i Barcelona har brittiska forskare analyserat data för 76 811 patienter som hade fått metformin som förstahandsbehandling och 15 687 patienter som hade fått SU-preparat, sulfonylurea, som förstahandsbehandling. Patienterna hade påbörjat behandling någon gång mellan 2000 och 2012.

Under tre års uppföljning var det enligt resultaten 58 procent större risk att dö, alla  dödsorsaker inräknade, för patienterna som hade fått SU som förstaval.

Enligt huvudförfattaren Craig Currie, professor vid Cardiff University i Wales, kan det vara dags att sluta att ge SU som förstahandsbehandling.

Björn Eliasson, docent och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, säger till Dagens Medicin att resultaten styrker metformins ställning.

I Sverige är metformin nästan alltid förstahandsval.

– Och är det inte det finns det ofta goda skäl till det, säger Björn Eliasson.

Han påpekar att ett eventuellt problem med studien är att patientgrupperna som får metformin och SU skiljer sig mycket åt och att det kan vara orsaken till den stora skillnaden i dödlighet.

– Författarna har försökt balansera för skillnader mellan de olika patientgrupperna, men som i alla sådana här studier är det inte så enkelt att frigöra sig helt från misstanken om att det är sjuklighet som förklarar resultaten.

I går, onsdag, handlade ett seminarium på kongressen om den kända studien UKPDS som presenterades för 15 år sedan på ett EASD-möte som också hölls i Barcelona. De resultat som då presenterades pekade på högre mortalitet med SU än med metformin. Under gårdagens seminarium sades dock dessa skillnader ha jämnats ut när patienterna följt upp.

Både SU-preparaten och metformin har funnits sedan 1950-talet. I och med UKPDS kom metformin att bli förstahandsvalet vid behandling av typ 2-diabetes.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev