Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Hon ska leda avregleringen

Publicerad: 1 februari 2008, 10:14

Sofia Wallström, departementsråd på socialdepartementet, blir den högst ansvariga tjänstemannen för genomförandet av apotekets avreglering.


Sofia Wallström utsågs i går av socialminister Göran Hägglund (kd) till den som på tjänstemannanivå ska ansvara för och samordna den kommande avregleringen av apoteksmarknaden.

– Arbetet med avregleringen kommer nu att gå in i ett intensivare skede. Det handlar om att få fram tydliga beslutsunderlag, ett antal propositioner ska författas och kontakterna med berörda myndigheter, Apoteket AB och andra aktörer som berörs kommer att bli intensiva. Då krävs att det finns en tydlig samordnare, säger Sofia Wallström.

Apoteksutredaren Lars Rejes förslag för avreglering presenterades den 8 januari och är nu ute på remiss. Men Sofia Wallström räknar med att diskussioner om hur avregleringen ska gå till rent konkret kommer att bli intensiva redan innan remissvaren kommer in.

– Redan nu är en mängd saker på gång i arbetet med avregleringen. Den första mars träder den nya lagen om försäljning av nikotinläkemedel i kraft till exempel, vilket är ett steg mot avreglering, säger hon.

Sofia Wallström har de senaste två åren ansvarat för den nyligen presenterade tandvårdsreformen. Innan dess arbetade hon under tio år på finansdepartementet där hon arbetat med en rad olika uppdrag.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev