Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

HPV-vaccin har utökat skydd

Publicerad: 7 juli 2009, 13:05

En ny studie tyder på att vaccinet Cervarix mot cancer i livmoderhalsen även ger skydd mot andra typer av cancerorsakande virus än de som ingår i själva vaccinet.


Sedan tidigare är det känt att Cervarix skyddar mot humant papillomvirus typ 16 och 18 som orsakar runt 70 procent av all cancer i livmoderhalsen. Vaccinet innehåller så kallade viruslika partiklar med protein från HPV 16 och 18.

I en ny studie som i dag publiceras online i tidskriften Lancet har ett internationellt forskarlag undersökt effekten av Cervarix.

I studien ingick drygt 18 500 kvinnor mellan 15 och 25 år. Studiedeltagarna vaccinerades vid tre tillfällen på ett halvår.

Kvinnorna följdes sedan upp i snitt tre år efter den sista dosen. Enligt resultaten fick nästan 93 procent av kvinnorna skydd mot höggradiga förstadier till cancer som var associerade med HPV16 och 18.

I en ytterligare analys, där forskarna uteslutit förändringar som troligtvis inte orsakats av HPV 16 och 18, konstaterar man att vaccinet hade 98 procents skydd mot de två virusstammarna.

Studieförfattarna visar också att vaccinet kunde skydda mot andra cancerframkallande HPV-stammar, framförallt HPV 31, som är besläktat med HPV 16, och HPV 45, som är besläktat med HPV 18.

Allt som allt beräknades Cervarix ge 37–52 procents skydd mot tolv andra virusstammar, som inte ingår i vaccinet. Detta så kallade korsskydd kan innebära att vaccinet ger 11–16 procentenheter mer skydd mot HPV-virus i tillägg till skyddet mot HPV 16 och 18.

Studien är finansierad av läkemedelsföretaget Glaxo Smithkline som utvecklat och tillverkar Cervarix.

Lancet, publicerad online 7 juli

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev