Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Hundratals hundar fick biverkningar

Publicerad: 6 maj 2015, 09:01

264 hundar rapporterades ha fått läkemedelsbiverkningar förra året.

Foto: Thinkstock

Vaccinering av hundar fortsätter att vara den enskilt största källan till biverkningar av djurläkemedel, åtminstone av dem som rapporteras.


486 rapporter om biverkningar av läkemedel hos djur sändes in till Läkemedelsverket under 2014. Det innebär en ökning sedan året innan, då antalet var 418.

Husdjuren toppar listan. Mer än hälften av rapporterna avser hundar, och vaccinering är den klart största enskilda orsaken till biverkningarna hos dem.

– Vi får inte särskilt många rapporter om misstänkta biverkningar som inträffar vid behandling av produktionsdjur. Det är viktigt att även dessa misstänkta biverkningar rapporteras, säger Peter Ekström, veterinär vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Veterinärer är skyldiga att rapportera vissa biverkningar men även djurägare och andra som sköter djur uppmuntras att anmäla biverkningar. Mängden anmälningar är viktig eftersom enstaka anmälningar sällan räcker för att fastslå orsakssamband mellan läkemedlet och symtomen. Svenska fall rapporteras även till en EU-gemensam biverkningsdatabas.

I tio fall rapporteras att människor fått negativa reaktioner efter kontakt med veterinärläkemedel. Sju av dem gäller djurägare som kommit i kontakt med fästinghalsbandet Scalibor.

Faktaruta

Vanligaste läkemedelsområdet i biverkningsrapporterna 2014, antal fall
1. Immunologiska medel, 191
2. Antiparasitära medel, 107
3. Rörelseapparaten, 71

Djuren som biverkningar rapporterats för oftast, antal fall
1. Hundar, 264
2. Katter, 84
3. Hästar, 78

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev