Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Ibuprofen i hög dos kan medföra risker

Publicerad: 15 April 2015, 09:33

Det finns en liten förhöjd risk för hjärt-kärlbiverkningar för personer som tar höga doser ibuprofen.


Den europeiska läkemedelsmyndigheten Ema har genomfört en granskning av data från flera studier och kommit fram till att doser av ibuprofen på 2 400 mg per dygn eller mer kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom som stroke och hjärtinfarkt, uppger Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

EMA har även granskat uppgifter om interaktioner mellan ibuprofen och låga doser acetylsalicylsyra (ASA) vid användning för att minska risken för stroke eller hjärtinfarkt. I laboratoriestudier har ibuprofen minskat de antikoagulerande effekterna av ASA. Men det är oklart om det har någon påverkan vid långtidsanvändningen av ibuprofen och ASA, enligt EMA. Vid tillfällig användning av ibuprofen förväntas inte effekten av läkemedel med acetylsalicylsyra i låg dos påverkas.

EMA:s säkerhetskommitté anser att nyttan med ibuprofen överväger riskerna, men rekommenderar att produktinformation uppdateras så att riskerna med användning i hög dos och interaktionen med ASA framgår.

Vid den högsta godkända receptfria dosen av ibuprofen i Sverige, 1 200 mg per dygn, har man inte sett någon ökad risk, skriver Läkemedelsverket i pressmeddelandet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev