Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

IGM fäller marknadsföring av Strattera

Publicerad: 11 februari 2014, 06:00

Läkemedlet Strattera har marknadsförts med påståenden som saknar täckning i produktresumén, enligt IGM.


Strattera används för behandling av adhd och läkemedelsbolaget Eli Lilly fälls i det här fallet av Informationsgranskningsmannen, IGM, för en informationsskrift om läkemedlet för behandling av barn och ungdomar.

Två påståenden ur informationsskriften får kritik. Den ena gäller ett påstående om ökad effekt över tid. Under en graf jämfördes läkemedlet, som innehåller substansen atomoxetin, med substansen metylfenidat. Enligt IGM stämmer inte siffrorna med vad som anges i produktresumén. Studien som grafen hänvisar till var dessutom en sex veckors-studie, medan grafen plottade data för tio veckor.

Den andra anmärkningen gäller uppgifter om livskvalitet. I informationsskriften, som alltså handlade om behandling av barn och ungdomar, påstår bolaget att Stratterabehandling, jämfört med behandling med andra läkemedel, leder till signifikant bättre livskvalitet. Men produktresumén anger enbart uppgifter från studier som gäller livskvalitet hos vuxna, enligt IGM, som därför anser att påståendet saknar täckning.

Avgiften landar på 90 000 kronor. Eli Lilly har överklagat beslutet.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev