Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Inga böter trots apotekens regelmiss

Publicerad: 13 juli 2012, 07:50

Apoteken har fortfarande svårt att ge alla kunder beställda läkemedel inom ett dygn.


Enligt reglerna ska landets apotek leverera medicin inom 24 timmar. Men branschorganisationen Sveriges Apoteksförening uppger att det i dag endast är ett fåtal av alla apotek som klarar målet, berättar Svenska Dagbladet.

– Det beror till stor del på att leverantörerna är dåliga på att leverera läkemedel till apoteken. Det är svårt för apoteken att hålla lager, och när leveranserna inte fungerar då blir det inte bra, säger Johan Waller, vd på Sveriges Apoteksförening till Svenska Dagbladet.

Apotek som inte klarar 24-timmarsregeln kan bli tvingade att betala böter eller förlora sitt tillstånd, men någon sådan påföljd har hittills inte delats ut.

– Om ett apotek har beaktansvärda skäl, till exempel om det är på landsbygden, så gäller inte 24-timmarsregeln, säger Martin Elfversson, läkemedelsinspektör på Läkemedelsverket, till Svenska Dagbladet.

Dagens Apotek har tidigare berättat att apoteken brister vad gäller leverans av beställda läkemedel till kunder. Vid en rundringning förra året klarade inget av de sju största apoteksföretagen 24-timmars regeln vid alla tillfällen.

Relaterat material

”24-timmarsregeln fungerar bra på pappret”

Ingen kedja klarar regeln om leverans på 24 timmar

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev