tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Injektion med tillväxthormon i hjärnan hämmade diabetes

Publicerad: 30 maj 2016, 10:35

Möss med diabetes fick normala glukosnivåer efter en injektion med hormonet FGF1.

Foto: Thinkstock

Möss som injicerades med ett tillväxthormon direkt i hjärnan var friska från sin typ 2-diabetes under flera månader, enligt en ny studie i Nature Medicine.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Tidigare studier har antytt att hjärnan kan vara ett potentiellt läkemedelsmål vid typ 2-diabetes, en sjukdom där kroppen har svårt att reglera sin glukosbalans. Nu kommer ny forskning på djur som ger ytterligare stöd för en sådan teori.

Möss som avlats fram med diabetes fick normal glukosnivå under 17 veckors tid efter en injektion med tillväxthormonet FGF1, fibroblast growth factor 1. Hormonet injicerades i den ena hjärnventrikeln hos försöksdjuren, och efter en vecka var deras glukosnivå normaliserad.

Den aktuella mekanismen bakom effekten är inte helt känd. Men en teori är att FGF1 förbättrar funktionen hos nervceller i hjärnan som behövs för att kontrollera glukosbalansen, skriver de amerikanska forskarna bakom studien.

De ville bli mer säkra på sin upptäckt och upprepade därför försöken på råttor med diabetes. En injektion av tillväxthormonet i hjärnan hade en liknande inverkan på dessa djurs blodsocker, enligt resultatet. Forskarna påpekar att den gynnsamma effekten på glukosnivån liknar den som ses hos diabetespatienter efter en överviktskirurgi.

Att utföra liknande försök på människor ligger troligtvis många år framåt i tiden. Men artikelförfattarna hoppas att fynden banar väg för ett nytt sätt att tänka kring typ 2-diabetes där hjärnans förmåga att reglera glukosbalansen får en mer framträdande roll.

Läs mer i abstract:

Jarrad M Scarlett med flera. Central injection of fibroblast growth factor 1 induces sustained remission of diabetic hyperglycemia in rodents. Nature Medicine, publicerad online den 8 aril 2016.Doi: 10.1038/nm.4101.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev