fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Innebandy för alla är en del av Gällivares succérecept

Publicerad: 4 september 2018, 06:55

Samtliga AT-läkare upplever att de har inflytande över sin arbetsmiljö i Gällivare, enligt Sylfs sammanställning. Från vänster: Emma Husmark, Julia Skrede, Anders Möller, Anna Dahlin, Fredrik Nimmerasjö och Tom Johansson tillsammans med överläkaren Ola Wulf på motorcykel i mitten.

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

Landets AT-läkare hyllar Gällivare och Avesta. De två orterna hamnar i delad topp i Sylfs årliga AT-rankning.

Ämnen i artikeln:

Gällivare sjukhusSylfAvesta lasarett

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Årets raketer är Hässleholms sjukhus och Nyköpings lasarett som båda klättrat 27 platser, till plats 21 respektive plats 29. Örebro är bästa universitetssjukhuset på plats 32. Men allra bäst är alltså ­Gällivare sjukhus och Avesta lasarett, enligt Sveriges yngre läkares förenings, Sylfs, sammanställning som i år bygger på enkätsvar från 1 728 AT-läkare.

En AT-läkare beskriver sin vistelse i Avesta som ”mycket planerad” och att man känner att man blir en duktig läkare där. I Gällivare sammanfattar en annan AT-läkare sin upplevelse så här: ”alla är måna om min utbildning och cheferna lyssnar och förändrar om det finns något jag anser kan förbättras.”

Ola Wulf, överläkare och studierektor för AT-läkarna i Gällivare, berättar att sjukhuset ­satsar stort på synlighet och delaktighet. Alla är lika ­viktiga – oavsett personalkategori – och det kollegiala stödet genomsyrar hela verksamheten.

– Man hälsar på alla. Vi spelar innebandy två gånger i veckan och alla är välkomna dit. Där träffar man bakjouren på kirurg, medicin eller röntgen och alla sitter med alla i matsalen. Det är prestigelöst och hierarkilöst, det tror jag är jätteviktigt för att våga växa, säger han.

I Gällivare ses AT-läkarna som kollegor och deras åsikter är viktiga, till exempel när akutmottagningen byggs om.

– Vi håller på att bygga om akuten sedan något år tillbaka och då har vi låtit både AT- och ST-läkarna vara med och tycka till under processen. Akuten är deras arbetsplats i huvudsak som doktorer, säger Ola Wulf.

Förutom delad förstaplats i den årliga AT-rankning som görs av Sylf, hade Gällivare kortast väntetider på akuten när Dagens Medicin tidigare i år utsåg Sveriges bästa sjukhus.

Ola Wulf menar att framgångarna hänger ihop.

– Visst gör de det. Det är som ett gökur där varje kugge är viktig i maskineriet. Funkar inte en kugge så kommer inte göken ut, säger han.

Ola Wulf bjuder på sina bästa tips för hur man lyckas som AT-ort:

■ Ge AT-läkarna ansvar under handledning att få växa så mycket som det bara går. Sätt dem i situationer för beslutsfattande, då växer de.
■ Stötta AT-läkarna när det behövs, men låt dem ta så mycket ansvar som det bara går. Det vill de.
■ Handledning i den dagliga verksamheten runt om patienten. Gällivare har inte jättemycket formell undervisning.

– Bed side-handledningen är jätteviktig. Vi tar oss tid när det behövs så att AT-läkarna känner att de alltid får möjlighet att ställa frågor. När det gäller patienthandledning i vardagen är det aldrig stora mellanled utan de får prata med högsta kompetensen direkt. Man ringer inga mellanjourer eller så, säger Ola Wulf.

Gällivare har cirka 30 sökande till AT-tjänsterna, och tar in fem på hösten och fem på våren.

Ola Wulf gjorde själv sin AT i Gällivare 1995. Han är inte ensam om att ha stannat kvar i den arktiska småstaden.

– Vi har nu 32 eller 33 ST-läkare här, varav alla utom fyra var här som AT. Det måste stå för att någonting är bra här, säger han.

För att underlätta valet av AT-tjänst har Dagens Medicin samlat information, recensioner och länkar rörande varje AT-sjukhus på Underlakare.se.

Bästa AT-orterna 2018

Toppen
1. Gällivare sjukhus.
1. Avesta lasarett.
3. Västerviks sjukhus.
4. Centrallasarettet i Växjö.
5. Hudiksvalls sjukhus.
5. Lindesbergs lasarett.

Botten
68. Sollefteå sjukhus.
67. Oskarshamns ­sjukhus.
66. Skånes universitetssjukhus Lund.
65. Kullbergska ­sjukhuset Katrineholm.
64. Lasarettet i Enköping.
Källa: Sylf

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev