Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Inte självklart att börja byta ut läkemedel direkt

Publicerad: 11 februari 2015, 08:37

När de nya biosimilarerna når sjukvården är det i första hand patienter som startar behandling med biologiska läkemedel som kan bli aktuella för de nya kopiorna, enligt Svensk reumatologisk förening.


– Vi anser inte att det av enbart kostnadsskäl går att rekommendera byte från originalprodukt till biosimilar hos en patient som haft bra effekt av sin behandling. Det upplägget saknar än så länge evidens, säger Christopher Sjöwall, överläkare inom reuma­tologi vid Universitets­sjuk­huset i Linköping.

Han har varit ordförande i en arbetsgrupp inom föreningen som tagit fram en policy för hur de nya kopiorna av biologiska läkemedel ska användas. Ett av budskapen är att sjukvården måste följa behandlingen noga.

– Vi har förberett vårt register för de nya läkemedlen. Framför allt är det viktigt med en noggrann uppföljning hos patienter som behandlas för indikationer där de nya biosimilarerna inte studerats i någon större omfattning, säger Christopher Sjöwall.

I Norge pågår nu en randomiserad studie, Nor-Switch, där man testar att ”switcha” patienter från Remicade till en biosimilar. Resultaten väntas i mitten av 2016.

Om studien faller väl ut öppnar det för att sjukvården kan spara ännu mer pengar än om bara nya patienter får starta med en biosimilar.

– Det finns i nuläget olika uppfattningar om hur säkert det är att byta patienter från originalprodukt till motsvarande biosimilar. I Norge är det ett par sjukhus som redan börjat med att switcha patienter. Vi har i alla fall inte fått några signaler om att det gett några problem, säger Tore Kvien, professor i reumatologi vid universitetet i Oslo.

Relaterat material

Stora pengar att spara när patent går ut

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev