Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Ipren puttar ned Alvedon

Publicerad: 30 maj 2016, 09:02

Ipren sålde för mest pengar utanför apoteken 2015.

Foto: Joel Marklund/BILDBYRÅN

Alvedon är inte längre det mest sålda läkemedlet utanför apotek, mätt i kronor. Ipren har tagit över tronen efter paracetamolförbudet.


Ipren, med den aktiva substansen ibuprofen, gick från plats tre 2014 till plats ett 2015 som det mest sålda läkemedlet utanför apotek, räknat i kronor. Tredje platsen övertogs av den tidigare ettan Alvedon, vilket kanske inte är så konstigt eftersom staten satte stopp försäljning av värktabletter med paracetamol utanför apotek den 1 november 2015.

Siffror som E-hälsomyndigheten har tagit fram åt Dagens Apotek visar att försäljningen av ibuprofen har ökat utanför apoteken sedan paracetamoltabletterna slängdes ut från hyllorna i dagligvaruhandeln.

I runda slängar steg försäljningen till nära 18 miljoner kronor, motsvarande en ökning med cirka 35 procent, i december 2015 jämfört med samma månad 2014. På apoteken ökade samtidigt försäljningen av värktabletter med ibuprofen med omkring 15 procent, enligt E-hälsomyndigheten.

Apotek Hjärtats ägare Ica tycker att siffrorna stämmer överens med verkligheten. Fast enligt matvarujätten köps det inte mindre receptfria läkemedel i butikerna än tidigare.

– Till viss del väljer kunder helt enkelt en annan form när paracetamol i tablettform inte finns i butiken och de kunder som hellre vill ha tabletter går till apotek. Vi ser ingen märkbar försäljningsskillnad på receptfria läkemedel inom dagligvaruhandeln det senaste året, säger Emilie Ericson, pressansvarig på Ica-gruppen, till Dagens Apotek.

I december 2014 sålde dagligvaruhandeln värktabletter med paracetamol för drygt 19 miljoner kronor, vilket alltså förbjöds i november 2015. Och förbudet slår inte bara mot tabletterna. Även paracetamol i flytande och halvfast form, som fortfarande går att köpa utanför apotek, har minskat svagt.

Bästsäljarna

Bästsäljare utanför apotek 2015, mätt i kronor:
1. Ipren
2. Treo
3. Alvedon

Bästsäljare på apotek 2015, mätt i kronor:
1. Alvedon
2. Treo
3. Ipren

Källa: E-hälsomyndigheten

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev