onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

”Jag har mötts av ett stort intresse”

Publicerad: 5 november 2012, 13:52

TV: Reaktionerna på Sofia Wallströms delbetänkande i läkemedels- och apoteksutredningen har varit starka. Hör regeringens utredare berätta om sitt uppdrag i vår tv-intervju.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Tv-debatter, radiosamtal, artikelkommentarer och pressmeddelanden: Utredaren Sofia Wallströms delbetänkande har diskuterats på längden och tvären den senaste veckan. På måndagsmorgonen kom Sofia Wallström till frukostmöte och paneldiskussion på DM Agenda.

– Jag har mötts av ett stort intresse och det är väl ett uttryck för att de här frågorna är viktiga för väldigt många personer i Sverige, säger Sofia Wallström, särskild utredare, i en tv-intervju med Dagens Apotek.

Bland paneldeltagarna fanns Lena Hallengren (S) som sitter i riksdagens socialutskott. Hon såg frestelsen i förslagets möjlighet att spara 2,4 miljarder kronor med en ny prissättningsmodell på läkemedel, samtidigt som hon uttryckte rädsla för vad en sådan besparing kommer att kosta för läkemedelsindustrins vara eller icke- vara och för apoteken.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, tf generaldirektör Anna-Märta Stenberg anser att betänkandet innehåller många ”intressanta förslag”. Medan Reumatikerförbundets Anne Carlsson rosade kunskapsöversikten, men var kritisk till bristen på patientperspektiv i förslagen.

Martin Olovsson, Norcenchef för Astra Zeneca, ansåg att delbetänkandet kommer med väldigt skarpa, för att inte säga ”brutala”, förslag i fråga om prispress på läkemedel.

– Svida skulle det göra om förslagen blir verklighet. Jag tror att de skjuter i sank vad vi har åstadkommit tidigare med värdebaserad prissättning, sade han.

Bo Claesson, handläggare på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, var något mer positiv och kallade delbetänkandet för en ”i grunden bra utredning och god lärobok”.

Relaterat material

Läkemedelstillverkarna kan få leveranskrav

”Sofia Wallström har inte talat med oss”

40 miljoner kronor mindre i marginal

Utredaren vill ha internationella jämförelser

”Slår väldigt hårt mot de små apoteken”

”Utsatta patienter bör slippa byta läkemedel”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev