Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Kalcium kan öka risk för infarkt

Publicerad: 16 januari 2008, 11:15

En ny studie, som publiceras i veckans nummer av British Medical Journal, BMJ, visar att kalciumersättning kan öka risken för hjärtinfarkt hos kvinnor efter klimakteriet.


Kalciumtillskott erbjuds ofta till kvinnor efter klimakteriet som behandling vid benskörhet. I den nu publicerade, randomiserade studien ingick 1 471 postmenopausala kvinnor som antingen fick kalciumtillskott eller placebo. I gruppen som fått kalciumtillskott hade det efter fem år rapporterats 45 hjärtinfarkter, jämfört med bara 19 i gruppen som fått placebo. Det sammanlagda antalet hjärtinfarkter, stroke och plötsliga dödsfall var också betydligt större bland kvinnorna som fått kalcium. 101 personer drabbades under femårsperioden av någon sådan händelse jämfört med 54 i placebogruppen.

Studien har genomförts av forskare vid universitetet i Auckland, Nya Zeeland. De drar slutsatsen att kalciumbehandlingens positiva effekter på benvävnad och de potentiellt negativa hjärt-kärleffekterna av kalciumbehandling måste sammanvägas inför varje beslut om eventuell behandling.

Prövningen var ursprungligen designad för att undersöka effekten av kalcium på bentätheten och förekomsten av frakturer hos postmenopausala kvinnor. De nu aktuella resultaten kommer från en så kallad sekundäranalys av studien.

- Det här är en välgjord studie som gav oväntade resultat. Det finns dock en rad studier som tvärtom visat en positiv effekt av kalciumbehandling på hjärtparametrar. I Sverige ges inte enbart kalciumtillskott utan mineralen ges alltid i kombination med D-vitamin, säger Dan Mellström, professor och överläkare vid osteoporosmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg.

- Resultaten ger visst stöd för SBU:s slutsats nyligen att kalciumtillskott bör ges relativt restriktivt  och bara till selekterade patientkategorier. I första hand är det patienter med osteoporos som får annan läkemedelsbehandling och patienter över 80 år som är aktuella för behandling. I dag får omkring 80 000 kvinnor yngre än 80 år i Sverige  recept på kalcium och D vitamin, men inget annat osteoporosläkemedel. Allt talar för att en stor andel av dessa kvinnor saknar indikation för behandling, säger Dan Mellström.    British Medical Journal, publicerad online

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev