Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Kammarrätten stoppar inhibition av sänkt pris på melatonin

Publicerad: 28 december 2020, 14:28

TLV:s beslut om prissänkning på Melatonin AGB överklagades av Apoteket i Borrby.

Foto: Jens Krey, Emil Langvad/Bildbyrån

Kammarrätten i Stockholm har rivit upp inhibitionen av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets beslut om att sänka priset på Melatonin AGB med 82 procent. (Rättad version.)


Ämnen i artikeln:

SömnstörningarTLVMelatonin

Prissänkningen på Melatonin AGB, som används vid sömnstörningar, ska därför tillämpas från och med den 11 januari 2021, enligt domen från den 22 december.

Det var den 12 november som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutade att sänka priset för nio lagerberedningar, inklusive Melatonin AGB i samtliga styrkor. Orsaken var att myndigheten tillämpade en ny princip för prissättning av lagerberedningar. 

Apoteksgruppen i Borrby, som marknadsför substansen, yrkade då till förvaltningsrätten om inhibition av TLV:s beslut, det vill säga att prissänkningen inte skulle gälla under tiden fram till det slutgiltiga avgörandet. Beslutet kom för hastigt och kunde innebära att bolaget gick med förlust, hävdade företaget. Förvaltningsrätten biföll företagets yrkande om inhibition den 30 november. 

Men kammarrättens överprövning av inhibitionen innebär att TLV:s prissänkningsbeslut från den 12 november står sig, åtminstone ett tag till. För frågan om själva prissänkningen är ännu inte avgjord av förvaltningsrätten. Det pris som gäller från den 11 januari skulle därför kunna höjas om domstolen i ett senare skede ger Apoteksgruppen i Borrby rätt i frågan om TLV:s prissänkningar.

Kammarrättens dom om upphävandet av inhibitionen kan överklagas inom tre veckor från det att klaganden har fått ta del av beslutet. Men Högsta förvaltningsdomstolen måste meddela prövningstillstånd för att överklagandet ska tas upp.

Rättad version av tidigare text. Som det framgår av denna text återstår det slutliga avgörandet av överklagandet om TLV:s prissänkning.

Relaterade artiklar

Domstol stoppar lägre pris på melatonin 

Så mycket rasar priset på melatonin

Melatonin finns nu receptfritt på apotek

Sänkning av pris på melatonin dröjer 

 

Rickard Jakbo

Reporter

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev