måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Kan hålla 40 år efter bäst föredatum

Publicerad: 11 oktober 2012, 09:22

Foto: Photos.com

Receptbelagda läkemedel kan behålla sin verkan upp till 40 år efter bäst föredatum, visar en studie som publicerats i Archives of Internal Medicine.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Amerikanska forskare har analyserat åtta olika gamla läkemedel, som hittats i lagret på ett apotek i USA.Utgångsdatum hade passerats med mellan 28 och 40 år. Läkemedlen innehöll 14 olika aktiva substanser. De flesta av substanserna, 86 procent, behöll åtminstone 90 procent av angiven styrka i läkemedlet. Tre substanser fanns i högre mängd än vad som angavs på innehållsdeklarationen och två substanser hade mindre än 90 procent kvar.

Forskningsresultatet stärker tidigare studier som visar att receptbelagda läkemedel behåller sin verkan långt efter utgångsdatum, enligt forskarna. De anser att det finns stora möjligheter att spara pengar på läkemedelsområdet, genom minskad kassation.

Apotekaren Magnus Rörby på Läkemedelsverket tror på resultaten i studien:

– Nedbrytningen beror helt på vad de handlar om för läkemedel. En del bryts ner snabbt och andra håller hur länge som helst. I en fast beredning växer inte några bakterier. Det beror också på förpackningen och hur det har lagrats.

Vad finns det för faror med att utgå från att ett läkemedel håller längre än bäst föredatum?

– Den aktiva substansen kan ju brytas ner, och den kan brytas ner till saker och ting som inte är så nyttiga. Det finns inga studier på det som den bryts ner till.

Borde en del läkemedel ändå få längre hållbarhetstid?

– Vissa skulle kunna ha det. Men vi har inte så stora möjligheter att påverka det, eftersom det är upp till tillverkarna. När det gällde influensaläkemedlen Relenza och Tamiflu önskade europeiska myndigheter gemensamt en längre hållbarhetstid, eftersom man hade upptäckt att de var hållbara. Då ändrades hållbarhetstiden från fem år till sju, säger Magnus Rörby.

Finns det mycket pengar att spara tror du?

– Det är ju en ständigt pågående diskussion. Men det är inte säkert. Jag tror att man får samma problem ändå, för att man köper in mer läkemedel och så får man ändå kasta dem till slut.

I studien analyserades åtta läkemedel, bestående av 14 olika aktiva substanser, samtliga i obrutna originalförpackningar. Utgångsdatum hade passerats med mellan 28 och 40 år. Läkemedlen innehöll bland annat kodein, pentobarbital och hydrocodon. Även acetylsalisylsyra och paracetamol fanns med som substanser och där visade sig skillnaden vara stor. Efter lång tid hade acetylsalisylsyran brutits ned, medan mängden paracetamol stämde exakt med innehållsföreteckningen.

Några av substanserna används inte längre i läkemedel, eftersom de gett upphov till oönskade biverkningar.

Se abstract:

Lee Cantrell med flera. Stability of Active Ingredients in Long-Expired Prescription Medications. Archives of Internal Medicine 2012; DOI 10.1001/archinternmed.2012.4501.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev