Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Känd smärtforskare i USA avslöjad som bluffmakare

Publicerad: 11 mars 2009, 14:19

Han var en framstående forskare inom smärtlindring – trodde man. Nu har det visat sig att större delen av hans forskning bara var en bluff.


Det är en amerikansk läkare, Scott S Reuben, verksam vid Baystate Medical Center i Springfield i USA som ska ha erkänt att data som hans forskning inom smärtlindring bygger på bara är påhittade. Det handlar om minst 21 artiklar publicerade från 1996 och framåt, vilket gör fallet till något som kan vara det mest utdragna och utbredda fallet av akademiskt bluffande, rapporterar The New York Times.

Läkarens så kallade forskning visade att det är bättre att ge nyopererade patienter aspirinlika läkemedel eller medel mot neuropatisk smärta i stället för narkotiska preparat för smärtlindring. Detta har varit en allmänt vedertagen metod men den ifrågasätts nu starkt.

En av anledningarna till fusk tros vara att hans forskning till stor del finansierades av det stora läkemedelsföretaget Pfizer. Många av företagets läkemedel framställdes som de bästa i hans studier.

Det är inget ovanligt att forskare blir ombedda av läkemedelsföretag att leda studier av redan godkända preparat, men det är inte helt utan problem.

– Risken är att forskarna blir så beroende av inkomsten de får från läkemedelsföretaget att de gör allt för att få fram bra resultat i studierna, menar Jerome Kassier som varit redaktör på tidskriften the New England Journal of Medicine.

En talesman för Pfizer säger enligt New York Times att företaget räknar med att forskare ska vara ärliga och motiverade att göra det bästa för patienterna. Företaget är mycket besviket på forskaren.

Från tidningen Anesthesia & Analgesia meddelar redaktören Steve Shafer att han vill dra tillbaka samtliga artiklar där Scott S Reuben har haft en central roll. Han beklagar även händelsen som han menar har gjort att kunskapen inom smärtlindring försämrats avsevärt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev