tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Kedjor vill slopa pappersrecept efter manipulation

Publicerad: 7 oktober 2016, 08:14

Andreas Rosenlund på Kronans Apotek och Maria Mårfält på Apoteksgruppen fördömer farmaceuternas agerande. Foto: Susanne Kronholm och Bildbyrån

Kronans Apotek och Apoteksgruppen vill skrota pappersrecepten sedan tre av kedjornas farmaceuter blivit polisanmälda för att ha manipulerat recept.

Ämnen i artikeln:

ApoteksgruppenKronans ApotekLäkemedel

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Som Dagens Apotek tidigare rapporterat har Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, polisanmält två receptarier och en apotekare i Göteborgstrakten för att ha expedierat läkemedel på falska grunder. En av dem arbetade på Kronans Apotek, övriga på Apoteksgruppen.

På Kronans Apotek känner man till fallet, men är från ledningshåll annars fåordig.

– Vi har gjort en intern utredning. Personen i fråga är inte kvar på apoteket, men det är ett pågående ärende så jag kan inte säg mer än så. Vi har vidtagit åtgärder och vi samarbetar med myndigheterna för att förhindra att detta ska ske igen. Att detta ens går att göra beror på pappers- och telefonrecept. Vi vill se en förändring så att riskerna för manipulation minskar, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Kan fler apotek inom kedjan ha manipulerat recept?

– Inte vad jag känner till, säger Andreas Rosenlund.

Han vill inte heller svara på hur de manipulerade recepten upptäcktes, om det var Ivo eller Kronans Apotek som först slog larm. Däremot är Andreas Rosenlund mycket noga med att betona att kedjan tar avstånd från agerandet och att beteendet inte är sanktionerat uppifrån.

– Det här är en kriminell handling och därför är den polisanmäld. Det är en enskild person som har agerat kriminellt och utnyttjat systemet, säger Andreas Rosenlund.

Hos Apoteksgruppen är tongångarna likartade. Där arbetade två av de polisanmälda farmaceuterna, med betoning på arbetade.

– De är inte kvar i tjänst hos oss. Vi avvaktar den rättsliga prövningen, tillhandahåller den information som utredarna begär och förväntar oss att ärendena avslutas så snart som möjligt, säger Maria Mårfält, kommunikationschef på Apoteksgruppen.

Hon kallar det för ”helt oacceptabelt” att legitimerad hälso-och sjukvårdspersonal missbrukar sitt förtroende på det här sättet och att Apoteksgruppen har vidtagit de åtgärder den kunnat i avvaktan på utfallet av rättsprocessen.

– De här enskilda händelserna på apotek visar dock på behovet av att på sikt avskaffa pappersrecept, säger Maria Mårfält.

Vet du något mer om manipulerade recept? Tipsa oss.

Relaterat material

Ivo polisanmäler farmaceuter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev