tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

”Kemisk batong” kan ge fängelse

Publicerad: 28 november 2011, 14:39

Många dör av medicineringen varje år. För att förhindra att läkemedel används som ”kemiska batonger” för att lugna dementa kan brittiska myndigheter införa hårda fängelsestraff.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Enligt tidningen The Daily Telegraph dör uppskattningsvis 1 800 personer i Storbritannien varje år av antipsykotiska läkemedel. De brittiska hälsovårdsmyndigheterna har velat få ned antalet äldre som rutinmässigt får medicinerna från 180 000 till 60 000.

Det målet kommer inte att uppnås och nu kan en lagändring bli aktuell för att få bort överanvändning. Enligt planerna skulle vårdpersonal tvingas förankra förskrivningen av antipsykotiska läkemedel hos en vårdstiftelse eller lokal myndighet och därigenom få tillstånd för medicineringen av dementa. Brott mot de nya reglerna ska kunna resultera i fängelse i upp till fem år för medveten försummelse.

Enligt svenska Läkemedelsverket ökar antipsykotiska läkemedel bland annat risken för stroke medan det finns få medel som har någon bevisad positiv effekt på demenssymtom som ångest och aggressivitet.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev