Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Klart för nytt meningokockvaccin

Publicerad: 23 januari 2013, 10:17

EU-kommissionen har nu godkänt Bexsero, det första vaccinet mot grupp B-meningokocker som kan orsaka hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.


Det har hittills saknats vaccin mot grupp B av bakterien Neisseria meningitidis, som orsakar runt hälften av alla fall av meningokocksjukdom bland barn i Sverige. Men nu har alltså det första sådana vaccinet blivit godkänt inom EU.

Enligt företaget Novartis ger vaccinet 70 till 90 procents skydd mot infektion, beroende på vilka stammar som finns i det aktuella landet.

I Sverige ingår inte vaccin mot mengingokocker i det allmänna barnvaccinationsprogrammet, eftersom antalet fall bedöms som för få. Vaccin rekommenderas i stället till personer som reser till områden med högre risk för smitta.

Enligt statistik från Smittskyddsinstitutet har infektionerna blivit allt ovanligare sedan 1980. Men en ökning har skett på senare tid och förra året anmäldes 106 fall. Enligt myndigheten avlider i snitt fem till sex svenskar per år på grund av meningokockinfektion.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev