Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Klartecken för ny princip mot hepatit C

Publicerad: 30 juni 2014, 09:15

Läkemedlet Daklinza (daklatasvir) kommer att bli godkänt som behandling för kronisk hepatit C, enligt ett besked från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.


Daklinza blir därmed det tredje i den nya generationen av läkemedel mot hepatit C som kommer att nå marknaden. Sedan tidigare är Sovaldi (sofosbuvir) och Olysio (simeprevir) godkända inom EU.

EMA konstaterar att behandlingen av kronisk hepatit C för närvarande snabbt förändras i och med introduktionen av de nya läkemedlen, som inte minst är bättre ur biverkningssynpunkt jämfört med de interferonbaserade behandlingar som hittills varit standard.

Daklinza är det första läkemedlet som hämmar virusproteinet NS5A, vilket är nödvändigt för att viruset ska föröka sig.

Godkännandet, som inte blir officiellt förrän det klubbas av EU-komissionen, gäller kombinationsbehandling av vuxna patienter.

Beskedet från EMA vilar bland annat på en  studie där Daklinza användes tillsammans med Sovaldi och/eller ribavirin hos patienter som var infekterade med genotyp 1, 2 och 3 av viruset, se länk till höger.

EMA konstaterar att samtliga patienter blev utläkta bland dem som tidigare inte svarat interferon, ribavarin och första generationens proteashämmare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev