söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Klinik stoppas från att förskriva cannabis inom förmånen – stämmer region

Publicerad: 5 oktober 2022, 08:51

Region Stockholm stoppar smärtkliniken från att skriva ut cannabisläkemedel som extempore inom förmånen.

Foto: Getty Images

Region Stockholm stoppar smärtkliniken Aureum Healthcare från att skriva ut medicinsk cannabis som extemporeläkemedel inom förmånen, uppger tidningen Mitt i. Kliniken svarar med att stämma regionen.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaRegion StockholmSocialstyrelsenLäkemedelSmärta

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Region Stockholm anser bland annat att det saknas bevis för att behandlingen fungerar och att det finns brister i klinikens journalföring. Den 10 oktober stängs därför klinikens så kallade arbetsplatskod och patienterna får själva stå för hela kostnaden för preparaten, skriver lokaltidningen Mitt i.

Läs också: Läkare skrev ut mängder med opioider – apotek larmade Ivo 

Till skillnad från cannabisläkemedel omfattas extempore av högkostnadsskyddet.

– De (kliniken, red anm) har inte kunnat förklara de förskrivningar som gjorts, och därför har vi stängt av arbetsplatskoden temporärt. Vi har gjort en utredning som skickats till Socialstyrelsen, och det är de som avgör frågan, säger Magnus Thyberg vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm till Mitt i.

Kliniken har svarat med att stämma Region Stockholm och kräva skadestånd. Aureum Healthcare skriver på sin webbplats att det också gjort en anmälan enligt lex Maria då man anser att beslutet kan orsaka vårdskada ”hos hundratals av mottagningens patienter” och leda till oavsiktliga opiatöverdoser. Kliniken skriver vidare att en polisanmälan gällande vårdskada kan komma att riktas mot de ”personer som undertecknat beslutet i fråga” hos regionen.

Region Stockholm har enligt lokaltidningen betalat ut 7,7 miljoner kronor i subventioner för läkemedel som skrivits ut på kliniken sedan öppnandet förra sommaren.

Socialstyrelsen stoppade den 7 oktober beslutet att stänga Aureums arbetsplatskod. Regionen svarade med att överklaga beslutet. Dagens Medicin skriver mer om det här

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev