Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Kolesterolsänkare i blåsväder

Publicerad: 22 januari 2008, 07:04

Efter påtryckningar i amerikanska medier har läkemedelsföretagen Merck och Schering-Plough redovisat en studie av det kolesterolsänkande läkemedlet Ezetrol. Resultaten visar nu att läkemedlet inte gav förväntade fördelar när det gavs som tillägg till statinbehandling.


Ezetrol (ezetimib) godkändes 2002 i USA för behandling av höga kolesterolvärden. Två år senare godkändes det också i Europa. Läkemedlet minskar kolesterolnivåerna genom att hämma upptaget av kolesterol i tarmen. Det kan användas antingen ensamt eller som tillägg till statinbehandling.

Det storsäljande läkemedlet har nu ifrågasatts av experter i USA sedan den så kallade Enhance-studien visat att patienter som behandlas med läkemedlet i kombination med simvastatin inte fick förväntade fördelar jämfört med patienter som enbart fick simvastatin.

I studien ingick 720 europeiska patienter som följdes under två år. Studiedeltagarna hade alla familjär hyperkolesterolemi, en ärftlig rubbning som leder till mycket höga kolesterolnivåer. Men då inga resultat redovisats från studien ett år efter att sådana var väntade började experter misstänka att undersökningen mörkats på grund av att biverkningar. Misstankarna slogs före jul upp av tidningar i USA, bland annat New York Times.

I förra veckan redovisades slutligen resultaten från studien av företagen Merck och Schering-Plough, som marknadsför det aktuella läkemedlet.

Studiens primära effektvariabel var tjockleken på den innersta delen av halspulsåderns kärlvägg, ett vanligt mått på bildning av så kallade aterosklerotiska plack. Enligt resultaten fanns en tendens till att tjockleken ökade mer bland dem som fått Ezetrol i kombination med simvastatin jämfört med de som bara fått simvastatin. Skillnaden var dock inte statistiskt signifikant.

I övrigt visade studien inga skillnader mellan grupperna gällande rapporterade biverkningar. Patienterna som fick kombinationsläkemedlet fick som förväntat en kraftigare minskning av kolesterolnivåerna. Men denna minskning var alltså inte kopplat till minskning av bildning av aterosklerotiska plack.

Företagen förklarar dröjsmålet med att studieresultaten var komplexa och att de därmed tagit längre tid att ställa samman. Deras plan var att redovisa resultaten vid den årliga kongressen American College of Cardiology i mars 2008. Nu redovisades resultaten i förtid i ett pressmeddelande.

En kommitté i den amerikanska kongressen ska nu undersöka företagens hantering av resultaten i Enhance-studien.

Ezetrol marknadsförs i USA under namnet Zetia. I Enhance-studien användes en fast läkemedelskombination med namnen Vytorin som innehåller 10 mg ezetimib och 80 mg simvastatin.

Länk till Enhance-studiens resultat

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev