Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Konkurrenter tveksamma till att mäta receptrader

Publicerad: 4 december 2015, 13:04

Hos Apoteket AB och Apoteksgruppen uppger man att receptrader inte är ett mätetal.


I går, torsdag, berättade Dagens Apotek att Apotek Hjärtat just nu har ett fokus på receptrader, vilket innebär att farmaceuterna ska försöka öka uttagen av receptbelagda läkemedel.

Dagens Apotek har sökt kvalitetscheferna och ansvariga för receptbelagt på de andra apotekskedjorna för att höra hur de ser på att aktivt försöka öka antalet uttag av receptbelagda preparat.

Fredrik Boström är kategorichef för området receptbelagt hos Apoteket AB.

– Apotek Hjärtat uppger att man vill förbättra läkemedelsanvändningen och det är bra. Men jag anser att metoden riskerar att missa målet. För patienterna behövs det att farmaceuterna stöttar dem i att förstå läkemedelsbehandlingen och det är där vårt fokus ska ligga.

Enligt Fredrik Boström är receptrader inte ett mätetal i sig hos Apoteket AB.

– Det är det totala antalet kunder som kommer till våra apotek som är viktigt för oss. Fokus måste vara på kundens behov. Det viktiga är inte att kunderna köper läkemedel utan att de använder sina läkemedel rätt. Det är det som i slutändan ger oss trogna kunder som kommer tillbaka till oss, säger han.

Inte heller Apoteksgruppen har valt att särskilt fokusera på receptrader i samband med att farmaceuter träffar kunderna.

– Vi har inga motsvarande rekommendationer inom Apoteksgruppen och det är inget som vi i dagsläget heller överväger att införa, säger kedjans kvalitetschef Birgitta Lange Sjöblom.

I flera av läsarkommentarerna till Dagens Apoteks artiklar i går uppges det att även Kronans Apotek arbetar med att öka antalet receptrader i samband med kundmöten. Dagens Apotek söker Kronans kvalitetschef Karin Söderberg för en kommentar om det och återkommer.

Relaterat material

Så får Apotek Hjärtat kunder att hämta ut mer receptbelagt

”En tävling som uppmanar till kvalité”

”Viktigt att inte driva försäljning av receptbelagt”

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev