Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Konstgjorda sötningsmedel gav möss högre blodsocker

Publicerad: 18 september 2014, 07:30

Nyttan eller faran med konstgjorda sötningsmedel i till exempel lightprodukter har varit omdebatterade. En ny studie i tidskriften Nature visar att sötningsmedel försämrar blodsockret hos möss genom att ändra tarmfloran.


Sammantaget med nya data från människor pekar fynden på att konstgjorda sötningsmedel kan ha bidraget till den pågående ökningen av typ 2-diabetes i världen, anser forskarna bakom studien.

Andra experter är dock mer tveksamma till vilken betydelse de nya rönen har för människor.

I studien undersökte forskare i Israel de metabola effekterna av de vanliga sötningsmedlen aspartam, sackarin och sukralos.

Slutsatsen är att möss fick högre blodsockervärden efter att de under längre tid fått dricka vattenlösning med något av medlen, jämfört med när djuren fått dricka sockerlösning eller vanligt vatten.

Forskarna pekar ut förändringar i tarmfloran som orsak till den blodsockerhöjande effekten. Denna kunde nämligen upphävas om djuren gavs antibiotika. Den kunde också överföras till möss utan egen tarmflora genom transplantation av avföring från möss som fått i sig sötningsmedel.

När forskarna jämförde sammansättningen av tarmfloran hos nästan 400 människor fann de skillnader mellan dem som regelbundet konsumerade sötningsmedel och dem som inte gjorde det. Intag av sötningsmedel var här också kopplat till försämrad blodsockeromsättning.

Avslutningsvis lät forskarna sju friska försökspersoner inta mycket höga mängder av sackarin under sju dagar. Fyra av deltagarna fick förhöjt blodsocker efter fem dagar. De fick också förändringar i tarmfloran som påminde om dem hos möss som fått sötningsmedel.

Reaktionen blir dock ganska njugg när tidskrifen låter fem oberoende forskare i Storbritannien ta del av resultaten. Dessa experter pekar generellt på att relevansen för människor är oklar.

Stephen O’Rahilly, professor vid University of Cambridge, hänvisar till att en observationsstudie med mer än 300 000 människor nyligen visade att de som konsumerade konstgjorda sötningsmedel inte hade förhöjd risk att insjukna i diabetes.

Läs abstract till studien:

Jotham Suez med flera. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature, publicerad online den 17 september 2014. DOI: 10.1038/nature13793 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev