Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Kraftig ökning av rapporterade biverkningar

Publicerad: 22 juni 2022, 08:23

”Inrapporteringen är mycket värdefull och bidrar till att den samlade kunskapen ökar om vacciner och läkemedels säkerhet”, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet biverkningsrapporter ökade kraftigt förra året till drygt 99 000, visar Läkemedelsverkets statistik. Det är en tiofaldig ökning mot normalt. (6 kommentarer)


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketCovidvaccinI korthetToppnyheter

Det rapporterar Läkemedelsvärlden.

Merparten – 90 732 rapporter – gällde misstänkta biverkningar av covid-19-vaccin. Bara 8 479 handlade om andra läkemedel.

”Vi har uppmuntrat alla som har vaccinerat sig att rapportera in om de upplever tänkbara biverkningar. Tack vare rapporteringen har vi kunnat hitta nya ovanliga biverkningar som har bidragit till mer kunskap om vaccinerna och hur de bör användas”, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Läs också: EMA granskar Modernas boostervaccin 

11 951 av rapporterna klassas som allvarliga. I 458 rapporter var minst en misstänkt biverkning angiven som dödsorsak.

”Inrapporteringen är mycket värdefull och bidrar till att den samlade kunskapen ökar om vacciner och läkemedels säkerhet”, säger Veronica Arthurson.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

2022-06-24

Har sett ganska många patienter med vad som verkade som covid vaccin biverkningar då dessa sammanföll i tiden. Tyvärr finns ingen specifik diagnos för dessa biverkningar så de rapporteras i underkant, tror jag. Det är patienter som plötsligt fick allergiska reaktioner utan tecken vid tester på allergi, det är patienter med både lung- och magbiverkningar, huvudvärk, försämringar av tidigare symtom mm mm

Läkare

 

2022-06-27

Varför lyfter ni detta först nu? Siffrorna över de massiva antalet biverkningar har ju publicerats en gång i veckan på LMV:s hemsida!? 

””Dessa siffror är från 2022-03-31.

Förra rapportens status inom parentes (2022-03-23).

Antal svenskar som rapporterat biverkningar sedan första dosen i Sverige gavs på morgonen söndagen den 27 december 2020;

102468 (102305) st. 

Jämför med att LMV tog emot 100284 biverkningsrapporter för samtliga marknadsförda humanläkemedel i Sverige under perioden 2007-2020, dvs 14 års samlade data. (51670 (https://www.lakemedelsverket.se/sv/om-lakemedelsverket/publikationer/rapporter#hmainbody1) biverkningsrapporter för 2015-2020)

Antal handlagda rapporter;

25361 (24753) st.

Av de handlagda finns således registrerat (tills motsatsen bekräftas personligen av någon på LMV):

Misstänkt antal dödsfall: 388 (384) st.

Misstänkt allvarliga biverkningar: 10384 (10336) st.

Envar kan hitta denna info på LMV:s (https://www.lakemedelsverket.se/sv/coronavirus/coronavaccin/inrapporterade-misstankta-biverkningar---coronavacciner) hemsida.

 

Riktigt dåligt av er på Dagens Medicin att rapportera om detta först nu. Men ni vågar väl inte annat.

Stefan. Sjuksköterska. 

 

2022-06-27

Det är underligt att trots dessa biverkningar fortsätter man inom FHM, liksom regeringen att uppmana svenska folket för höstens bolusdoser och att läkare skall fortsätta ordinera trots ökade alvarliga fall av biverkningar. Jag har aldrig hört en läkare informera sina patienter före en Covid-vaccin ordination (detta gäller även övrig vårdpersonal som ger vaccin) om de biverkningarna som de olika vaccinerna kan bidra till. 

Det var tillräckligt att 40 tal personer insjuknade i narkolepsi vid förra pandemin, men nu utifrån de vaga rapporter som finns, ca 80 000 misstänkta biverkningar, (mörkertalet kan vara flera hundra tusen) stoppas vaccinationsprogrammet inte. Istället hetsas och skräms svenska folket av både regeringen och kändisar till att ta nästa spruta. 

Läs gärna även Läkemedelsverkets felaktiga och olagliga hantering av de uppkomna biverkningar så som Lennart Waldenlind - F.d. oberoende expert i den Europeiska Läkemedelsmyndighetens biverkningskommitté uttryckte. 

Länk: https://epochtimes.se/Debatt-Lakemedelsverket-forringar-biverkningsrapporternas-betydelse-701290?fbclid=IwAR3cyrHYmcK0kxBT1cIaBBVMxcyuTKQQCi-iT90bUyGiytocN9Oj9gvbgoY. 

Med hopp om en bättre framtid. 

Akos, Sjuksköterska

 

2022-06-29

Varför finns inte denna artikel i papperstidningen ? Skulle vilja visa mina kollegor på jobbet. 

Eljo

 

Dagens Medicin svarar:

Denna artikel publicerades på nätet efter att vårens sista tryckta tidning var tryckt och hann därför aldrig in i den. På sajten har vi dessutom en del artiklar som inte kommer in i papperstidningen – de kan vara för gamla när det handlar om snabba nyhetshändelser eller för att vi, i konkurrens om utrymmet, prioriterat andra nyheter högre. En del material är också kortat i tidningen. För dig som är mån om att få alla nyheter och all debatt är det därför extra bra att läsa på dagensmedicin.se

Lisa Blohm

Chefredaktör

 

2022-07-01

Tack för er viktiga artikel. Håller med att diskussion om biverkningar efter Covid-19 vacciner kommer lite sent som någon annan som kommenterat er artikel. Det märkliga har varit hetsen och bristande gehör när man tagit upplevda biverkningar. Vaccin är ju läkemedel som annat. Vid allergiska reaktioner vid MRNA vacciner har man fått uppmaning att ta ytterligare MRNA vaccin vilket är helt galet. Då borde man rekommendera andra alternativ. 

Leg specialistsjuksköterska med 21 års erfarenhet

 

2022-07-05

Tycker att det är anmärkningsvärt att många läkare inte vet hur man anmäler en biverkning. Myokardit/perikardit har skjutit i höjden sedan vaccinationerna började. Speciellt bland unga som inte hade blivit speciellt sjuka av covid. Ingen tar ansvar för alla de tusentals som drabbats. Jag skäms över att arbeta inom vården. Siffror manipuleras. Som patient räknas du som ovaccinerad om du ligger inne trotts att du fått 2st sprutor. Statistiken är missvisande. Media kan skriva att det är 100% ökning av ovaccinerade om vi har 2st som ligger inne hos oss 1 v och veckan efter har vi 4st. Det säljer mera. Skrämmande hur dessa biverkningar inte tas på allvar. Som tur är det flera läkare/sjuksköterskor som nu slår larm…. 

Lina 

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev