Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Kraftigt uppåt för generiskt simvastatin

Publicerad: 12 oktober 2005, 07:24

Försäljningen av billigare kopior av läkemedel ökar kraftigt. Nya siffror för tredje kvartalet visar att blodfett- sänkaren simvastatin har ökat med närmare 25 procent de senaste tolv månaderna.


Under tredje kvartalet uppgick det totala värdet av generika till drygt 13 procent av läkemedelsmarknaden eller 789 miljoner kronor, enligt Läkemedelsstatistik AB.

Simvastatin är den generiska substans som har haft störst volymtillväxt den senaste tolvmånadersperioden. Orginalläkemedlet är blodfettsänkaren Zocord, vars patent gick ut i april 2003. Att försäljningsvolymen ökar så kraftigt skulle kunna tyda på att det högre priset på Zocord innan patentet gick ut har haft en återhållande effekt och att det kan ha skett en underförskrivning av preparatet.

Magnus Thyberg, apotekare vid Sveriges Kommuner och Landsting, tror inte att priset spelar roll för den ökade förskrivningen. I stället handlar det om ny kunskap om statiner. Han tycker att det är positivt att andelen generika ökar. Det gör att det blir pengar över till nya läkemedel.

- Vi får råd med de nya dyra läkemedel som har ett stort värde för svårt sjuka patienter, säger han.

Richard Bergström, vd för Lif, Läkemedelsindustriföreningen, poängterar att det är viktigt att landstingen följer upp behandlingsmålen när det gäller blodfetterna hos patienterna och inte stirrar sig blinda på hur stor förskrivningen av generiskt simvastatin är.

- Det här måste man vara vaksam på. För att uppnå de blodfettsvärden som patienten ska ha kan också andra statiner behövas eller kombinationer av läkemedel, säger han.

Få nya preparat gynnar generika  Sten Iwarson, ordförande i Läkemedelskommittéernas ordförandekollegium, menar att ökningen av andelen generika beror på bristen på nya produkter.

- Det kommer så få nya orginalpreparat. Fortsätter innovationstorkan när det gäller nya läkemedel kommer generika att fortsätta ta marknadsandelar, konstaterar han.  Av de generiska substanserna som ökat mest i värde toppar omeprazol listan med en värdeökning på 58,5 procent de senaste tolv månaderna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev