Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Krav på nationell prioritering av cancerläkemedel

Publicerad: 4 juli 2012, 10:50

Foto: Samuel Åsgård. Från vänster Jan Liliemark, Anders Blanck och Per Carlsson.

Det behövs en nationell prioritering av nya cancerläkemedel. Det kravet framfördes på cancerdagen i Visby.


Det rådde ganska stor enighet om behovet av prioriteringar när det gäller dyra cancerläkemedel när frågan diskuterades i Visby.

– Vi kan inte längre ha inställningen att vi inte ska säga nej till någon. Istället måste vi fråga oss hur och när vi ska säga nej, sade Per Carlsson från prioriteringscentrum i Linköping.

Flera av de medverkande lyfte fram nödvändigheten av att patienter i hela landet ska få tillgång till samma behandlingar.

– Vi måste få en nationell samsyn på hur vi ska introducera nya läkemedel, sade Göran Edbom, verksamhetschef för regionalt cancercentrum i Umeå.

Ett förslag till en sådan nationell prioriteringsmodell kommer att presenteras vid årsskiftet, lovade representanter för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Att vi kommer att spara pengar på en nationell upphandling är helt klart, sade Göran Stiernstedt, direktör för vård och omsorg på SKL.

Under seminariet ifrågasattes prissättningen av nya cancerläkemedel. Men Anders Blanck, VD för läkemedelsindustrins branschorganisation LIF, försvarade prissättningen. Han förklarade att de höga priserna beror på att många av de nya läkemedlen riktar sig till små grupper av cancerpatienter.

– Forskningskostnaderna är lika höga för dessa läkemedel som för andra läkemedel om inte högre. Men den kostnaden ska slås ut på färre patienter och då blir det ett högre pris, sa Anders Blanck.

Relaterat material

Har vi råd med nya cancerläkemedel?

Tv-sändning Almedalen 3 juli

Danmark använder mer cancerläkemedel

Sänkt kostnad för cancerläkemedel

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev