Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

”Kraven var högt ställda”

Publicerad: 1 december 2014, 13:18

Svensk Dos överklagar inte dosbeslutet i Västra Götalandsregion. Enligt styrleseledamoten Per Manell är företagets konkurrensfördel ett starkt varumärke.


Uppsalaföretaget Svensk Dos gjorde sig känt genom att lägga ett nollbud för att leverera dosläkemedel i sju landsting i Mellansverige i en av de första upphandlingarna av dosläkemedel efter omregleringen. Företaget räknade med att handelsmarginalen på läkemedel skulle täcka kostnaderna och att det inte behövde ta betalt för själva utförandet av tjänsten. Svensk Dos tilldelades uppdraget, men upphandlingen överprövades av Apotekstjänst som slutligen fick uppdraget.

När det förra veckan blev klart med dosupphandlingen i Västra Götaland och Halland låg Svensk Dos i stället på ett betydligt högre pris än konkurrenterna; 3,28 kronor per dosdygn för en patient.

Apotekstjänst bud var 2,25 kronor och Apoteket AB, som vann upphandlingen, tar endast 1,19 kronor per dosdygn och patient.

Tiden för att begära överprövning går ut på torsdag den här veckan. Men Per Manell, styrelseledamot i Svensk Dos, berättar redan nu att företaget inte kommer att begära överprövning.

– Alla företag klarade kravspecifikationen och då blev lägsta pris avgörande, det får vi finna oss i. Kraven var relativt högt ställda i Västra Götaland och Halland så vi hade anledning att sätta priset så som vi gjorde, säger han till Dagens Apotek.

Tidigare har ni lagt nollbud och här lade ni det klart högsta budet. Har ni släppt idéen om att handelsmarginalen ska kunna räcka för att leverera dos?

– Vi släpper aldrig några idéer.

Vilken styrka har Svensk Dos?

– Vi har ett gott rykte och har stärkt vårt varumärke.

Vilken nytta har ni av det när prislappen är helt avgörande för vilken leverantör som landstingen väljer?

– Vi kan få avtal som vi redan har förlängda. Det har skett i Skåne.

Dagens Apotek har också varit i kontakt med Apotekstjänst, men företaget vill ännu inte uttala sig om det kommer att begära en överprövning av beslutet i Västra Götlandsregionen eftersom tiden för en sådan begäran ännu inte har löpt ut.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev