Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Kritik mot hostmedicin på apotek

Publicerad: 15 november 2016, 11:09

Apoteken borde reflektera mer över vad de säljer och varför, tycker forskaren Silje Gustafsson.

Foto: Photos

Apoteken riskerar att tappa i förtroende när de säljer verkningslösa preparat, anser forskare. Sveriges största apotekskedja håller förstås inte med.


Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

Vad säger försäljningen av produkter utan dokumenterad effekt om trovärdigheten för apoteken? Frågan var uppe till diskussionen på Läkemedelskongressen i förra veckan. På Apoteket AB ser man inget fel i att sälja preparat så länge som de inte har en negativ effekt.

Det gäller till exempel hostmedicin.

– Många upplever att de mår bättre om de har tagit en hostmedicin. Vi har produkter som upplevs göra något gott hos många, sa Louise Skalin, ansvarig för farmaci- och systemstöd på Apoteket AB.

Forskaren Silje Gustafsson, som doktorererat i rådgivning inom egenvård, hade en annan åsikt.

– På längre sikt riskerar det att undergräva förtroendet för apoteken när man säljer smink, naturläkemedel och annat. Man känner inte förtroende för att det här är en professionell instans. Apoteken borde reflektera mer över vad de säljer och varför, sa hon.

Louise Skalin höll med om att trovärdigheten är viktig, men menade att kedjan kan sälja smink utan att den naggas i kanten.

– Är man svårt sjuk kan man ha glädje av att känna sig fin också. Det har ett värde, men det får aldrig ske på bekostnad av kvaliteten, sa hon.

Relaterat material

Svensson nobbar apotek vid förkylning

Professor dissar förkylningsmedicin

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Apoteket AB

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev