Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Kritik mot nya receptkrav för p-medel till unga

Publicerad: 31 mars 2015, 12:32

Lena Marions, gynekolog, docent vid Karolinska institutet och sakkunnig i gynekologi vid Stockholms läns landsting.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Gynekolog befarar att ”obs”-märkning kan leda till oönskade graviditeter.


En nyligen genomförd ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter innebär att ett recept där användningen av ett läkemedel avviker från dess godkännande nu måste markeras med ordet ”obs”. Tidigare var det bara avvikande dosering som skulle ”obs”-märkas.

Ändringen gäller alla läkemedel men blir problematisk när det kommer till vissa preventivmedel, anser Lena Marions, gynekolog, docent vid Karolinska institutet och sakkunnig i gynekologi vid Stockholms läns landsting.

De flesta studier som ligger till grund för läkemedlens effekt är nämligen gjorda på kvinnor över 18 år, något som långt ifrån alla användare är.

– Om jag skriver ett ”obs”, hur ska jag förklara det för min patient? frågar Lena Marions retoriskt.

Och svarar sedan sig själv:

– Jo förstår du. Det här är inte till för dig, det är absolut inte gjort för dig, det är inte provat på dig, det är inte lämpligt för dig. Men jag tycker att du ska ha det ändå. Hur många kommer att vilja använda det? Ingen.

Lena Marions understryker att det är fråga om en farhåga och att ingen av hennes patienter har avstått från preventivmedel för att det har stått ”obs” på receptet. Ändringen trädde å andra sidan i kraft så sent som den 1 mars och är relativt okänd i vården, förklarar hon.

– Det känns som en principsak. Preventivmedel är känsligt redan i dag och många är rädda för att ta hormoner för att de tror att de kommer att påverka dem negativt. En sådan här sak förstärker det och ökar risken för att unga inte vill använda preventivmedel.

Hon har förståelse för att Läkemedelsverket med föreskriftsändringen vill öka patientsäkerheten men anser att myndigheten borde ha gjort någon form av undantag för preventivmedel.

– De är ju gjorda för att unga kvinnor inte ska bli gravida. Varje dag de är utan preventivmedel riskerar de att bli oönskat gravida, och det är farligt för hälsan.

Dagens Apotek har sökt ansvarig på Läkemedelsverket för en kommentar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev