Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Kritiserat journalsystem görs om efter läkemedelsmissar

Publicerad: 15 oktober 2009, 08:32

Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna ska göra om journalsystemet Take Care så att inte fler barn får farligt höga doser läkemedel.


Enligt en sammanställning i Svenska Dagbladet har det gjorts nio lex Maria-anmälningar om bristande läkemedelshantering på Astrid Lindgrens barnsjukhus under 2009. Dagens Medicin rapporterade om ett av fallen i måndags. Det gällde en tre månaders bebis som höll på att få en tio gånger för hög dos smärtstillande för att läkaren slarvat med ordinationen.

Sedan journalsystemet Take Care infördes för ett år sedan har läkarna på sjukhuset efterlyst en larmfunktion för läkemedlen. Efter den här veckans medieuppmärksamhet kan de vara på väg att få gehör för sina synpunkter.

– Vi har givit systemansvariga i uppdrag att undersöka om det går att införa en varningsflagga i datorprogrammet som markerar när doserna blir orimligt höga. Vi ska också diskutera om kompetensen för att hantera läkemedelsordinationer behöver höjas, säger Svante Baehrendtz, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge dit Astrid Lindgrens barnsjukhus hör, till Svenska Dagbladet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev