Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Kronans Apotek riskerar nytt mångmiljonvite

Publicerad: 25 november 2016, 08:15

TLV hotar Kronans Apotek med vite på tre miljoner kronor om kedjan tar för mycket betalt för läkemedel inom förmånen igen.

Foto: Hanna Olsson

Kedjan har tagit ut för höga priser för läkemedel som ingår i förmånen, vilket TLV ogillar skarpt.


Under 16 dagar i oktober feldebiterade Kronans Apotek kunder som köpte flera förpackningar av samma läkemedel i appen på grund av ett tekniskt fel, uppger nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

Appfelet gjorde att kunderna fick betala i kvadrat för antalet förpackningar. Det innebär att om sex förpackningar expedierades så har fakturering skett för 36 stycken.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beräknar att det handlar om en merkostnad på totalt drygt en halv miljon kronor för patienter och landsting. Myndigheten överväger nu att ge apotekskedjan ett vitesförbud på tre miljoner kronor om den fortsätter att ta ut högre priser än vad myndigheten har fastställt.

Kedjan själv tycker att beloppet är oproportionerlig stort.

– Vi agerade omedelbart så snart vi fick vetskap om felet. Det fanns inget uppsåt från vår sida utan felfaktureringen var ett beklagligt misstag som vi rättade till så fort som möjligt, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek, till nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

Det är inte första gången som kedjan kan åka på ett vitesförbud i år. I april meddelade TLV att Kronans Apotek kommer att få betala två miljoner kronor i vite om kedjan fortsätter att byta ut förbrukningsartiklar inom förmånen.

Relaterat material

Kronans Apotek överklagar vitesbeslut

Vitesförbud för Kronans Apotek

Apotek tvingas sänka priset

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev