Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Kronans varnar för monopolläge

Publicerad: 12 augusti 2016, 08:25

Kronans Andreas Rosenlund och apoteken har olika uppfattning om prissättning på parallellimporterade läkemedel.

Foto: Susanne Kronholm

Kronans Apotek menar att TLV:s tolkning av reglerna om försäljning av parallellimporterade läkemedel försämrar både affärerna och tillgången. De får stöd av både Apoteket AB och Apotek Hjärtat.


Ämnen i artikeln:

Kronans ApotekApoteket ABApotek HjärtatTLV

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, menar att priset på ett läkemedel måste vara fastställt, annars får det inte säljas. Det gäller både direktimporterade och parallellimporterade.

Kronans apotek vill däremot kunna sälja parallellimporterade läkemedel för samma eller ett sänkt pris som det direktimporterade. Men det går inte enligt TLV:s tolkning.

Den tolkningen är för snäv menar Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

– Problemet är att det tar flera veckor innan TLV fastställer ett nytt pris. Under tiden så får vi inte sälja det parallellimporterade. Det kan också leda till att det uppstår en brist på läkemedel när endast en produkt får säljas.

– Långsiktigt tror vi att det kan vara förödande för parallellhandeln. Om en part bestämmer sig för att sänka sitt pris systematiskt, då får den parten monopol på marknaden. Och det kommer att leda till högre pris i slutändan.

Både Apoteket AB och Apotek Hjärtat delar åsikten att TLV:s tolkning är för snäv och att reglerna behöver förtydligas.

– Det är otydliga regler och det finns behov av att se över dem. Problembilden är nog gemensam för oss alla, säger Eva Fernvall på Apoteket AB.

Även hon menar att parallellimporten är av stor vikt för lönsamheten.

– En av förutsättningarna för hur man bedömde lönsamheten i branschen var ju parallellimporten. Så det är klart att om det blir en alltför snäv tolkning så kommer det att påverka förutsättningarna. Då får helheten diskuteras, kanske inte bara med TLV utan också med politikerna. Men det är tidigt att säga.

Håkan Magnusson, chef för sortiment och inköp på Apotek Hjärtat, skriver i ett mejl till Dagens Apotek:

”Apoteken har rätt att förhandla lägre inköpspriser med parallellimportörer, men för att denna förhandlingsrätt ska vara värd något måste vi även ha möjlighet att sälja de förhandlade produkterna till ett lägre pris till kund och då ha detta lägre pris som grund för när utbyte får ske på en förskriven produkt.”

Relaterat material

Stortrio får böter för utbyte

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev