Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Kronoberg bäst på att vaccinera

Publicerad: 7 november 2007, 14:20

Landstinget Kronoberg är bäst på att informera om och erbjuda vaccinationer. Och Gotlands kommun är sämst. Det hävdar analysföretaget Health Consumer Powerhouse (HCP) i en undersökning.


HCP har ställt samman ett vaccinindex, där landstingen jämförs med varandra. Några av indikatorerna är: Andel vaccinerade, antal avgiftsfria vaccin och tillgänglighet till HPV-vaccin, som skyddar mot livmoderhalscancer.

Landstingen i Kronoberg, Kalmar, Jönköping, Stockholm och Värmland tar de fem första platserna i vaccinationsligan. Landstingen i Norrbotten och Uppsala, regionerna i Skåne och Västra Götaland, samt Gotlands kommun hamnar i botten. Landstinget i Kronoberg erbjuder till exempel både gratis pneumokockvaccin och influensavaccin, vilket Gotlands kommun inte gör.

Samtidigt noterar HCP att inställningen till att erbjuda vaccin snarare varierar mellan olika mottagningar än mellan landsting. Vårdcentralerna i Halland är efter införandet av den nya vårdvalsmodellen mycket aktiva med att erbjuda vaccinationer, liksom privata läkarmottagningar i hela landet.

För en läkarmottagning som är beroende av patientbesök är vacciner uppenbarligen en attraktiv extraverksamhet , konstaterar HCP i rapporten.

Läkemedelsindustriföreningen har bidragit till finansieringen av vaccinationsindexet.

Läs rapporten "Vaccinationsindex 2007" här.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News