Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Kronoberg skippar namn på företaget

Publicerad: 14 december 2011, 13:11

Olof Cronberg, läkare på Dalbo vårdcentral i Växjö, samtalar med en patient om läkemedelslistan.

Foto: Pontus Ferneman/Bildbyrån

För att minska förvirringen för de patienter som får läkemedel av ett nytt märke på apoteket, tar man i Kronoberg helt bort företagsnamnet från läkemedelslistan.


Dagens Apotek har tidigare skrivit om hur farmaceuter tröttnat på att ta emot oroliga kunder som är bergsäkra på att de fått fel läkemedel, eftersom de varken känner igen namnet eller tabletternas utseende.

Men även läkare och sjuksköterskor möter ofta patienter som är oroliga att de fått fel tabletter.

– Vi märker det till exempel när vi förnyar recept, kanske utan att träffa patienten, som då blir osäker när förpackningen bytt färg och därför hör av sig till oss, säger Olof Cronberg, distriktsläkare i Växjö och vice ordförande i läkemedelskommittén i landstinget Kronoberg.

Han påpekar att tablettförvirringen kan få allvarliga följder.

– Den kan leda till att de slutar att ta tabletterna för att de tror att de är en annan sort.

Läkarna måste i dag ange både läkemedlet och företagets namn när de förskriver generiska läkemedel, medan apoteken ska lämna ut läkemedel från den tillverkare som kan leverera billigast.

För att minska förvirringen har Landstinget Kronoberg valt att plocka bort företagsnamnen från de läkemedelslistor som skrivs ut till patienterna.

– I stället för exempelvis Metformin Actavis står det nu bara Metformin, och det står ju på alla förpackningar. Vi tror att det leder till en tydlig minskning av osäkerheten, säger Olof Cronberg.

Läkarna skriver som vanligt i journalsystemet och företagsnamnet plockas sedan automatiskt bort vid utskrift av läkemedelslistan till patienterna.

Systemet med månadens vara, som tillkom i samband med apoteksreformen, är en anledning till att förvirringen kring läkemedel har ökat. För att driva ner kostnaden för staten får apoteken varje månad en ny lista med läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet.

Initiativet i Kronoberg ser Magnus Thyberg, chef för apoteksavdelningen på TLV, som en intressant väg.

– Det minskar riskerna och förenklar kommunikationen med patienterna. Även om substansnamnen är krångliga så blir det samma sak man talar om.

Relaterat material

Läkemedlens märkning förvirrar

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev