Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Kvinnor som tagit hormonersättning fick oftare äggstockscancer

Publicerad: 13 februari 2015, 07:19

I den hittills största genomgången på området finner forskare en koppling mellan användning av hormonersättning – även under en kortare period kring klimakteriet – och en ökad risk för cancer i äggstockarna.


Slutsatsen baseras på en sammanställning av 52  epidemiologiska studier där runt hälften av deltagarna som fått  äggstockscancer efter menopaus hade använt hormonersättning.

Risken var förhöjd med 37 procent hos kvinnor som stod  på behandling eller som hade avslutat den för senast fem år sedan,  jämfört med kvinnor som inte använt hormonersättning.

Riskökningen var bara tydlig för de två vanligaste formerna av ovarialcancer, serös och endometrioid cancer.

Ju längre tid som gått sedan kvinnorna slutat ta  hormonerna desto mer sällan insjuknade de i äggstockscancer. Det  kvartstod en liten överrisk även tio år efter att behandlingen hade  avslutats, enligt forskarna.

Sammantaget beräknar forskarna att kvinnor som bara  använt hormonersättning under några år har 40 procent ökad risk att  drabbas av äggstockscancer, jämfört med kvinnor som inte tagit  hormonersättning.

Forskarna tror att sambandet ”mycket väl” kan vara  orsaksrelaterat till stor eller fullständig del. Om så är fallet  beräknar de att fem års behandling från och med 50-årsåldern resulterar i  ett extra fall av äggstockscancer per 1 000 användare.

Resultaten publiceras i tidskriften Lancet där de också  kommenteras av Nicolas Wentzensen och Britton Trabert, båda vid den  amerikanska myndigheten National Institutes of Health.

De skriver att fynden stödjer att äggstockscancer nu  sätts upp på listan över möjliga biverkningar med hormonersättning. Men  eftersom äggstockscancer är ovanligt jämfört med andra biverkningar, som  hjärt-kärlsjukdom och bröstcancer, så kommer den sammantagna  riskbedömningen av hormonsersättning inte påverkas i någon högre grad,  skriver de.

Läs abstract till studien:

Collaborative Group on Epidemiological Studies of Ovarian Cancer. Menopausal hormone use and ovarian cancer risk: individual participant meta-analysis of 52 epidemiological studies. Lancet, publicerad online den 13 februari 2015. DOI: 10.1016/ S0140-6736(14)61687-1

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev